Rezultatele finale la Bacalaureat 2021 au fost afișate. Rata de promovare a crescut la aproape 70 la sută, cea mai mare din ultimii zece ani

Rezultatele la bacalaureat
Rezultatele la bacalaureat
9 iulie 2021, 09:12

După contestații, rata de promovare la Bacalaureat a crescut cu 2 procente și e cea mai mare din ultimii 10 ani, dacă excludem anul 2017. În 36 de licee din țară niciun elev nu a trecut examenul maturității.

La nivel național, din cele 56 de mii de note contestate, peste 52 de mii au fost modificate. Peste două treimi din note au crescut după recorectarea lucrărilor, iar 16 teze au primit chiar 3 sau 4 puncte.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „(Întrebare: Ce veți face în cazul acestor evaluatori care au produs aceste diferențe mari între prima și a doua notă?) Prima măsură la care mă gândesc este să nu mai poată evalua niciodată. Atâta vreme cât subiectele au fost corect formulate, cât baremul a fost corect stabilit, este inadmisibil să avem atât subiectivism”.

În timp ce elevii cer să își vadă lucrările înainte de a contesta nota, părinții arată cu degetul tot spre profesori, pe care îi consideră responsabili pentru diferențele mari între nota inițială și cea de după contestații.

Adriana Dudună, președintele Asociației Elevilor Constanța: „Este mai mult decât necesar ca elevii să aibă acces la a-și vizualiza lucrările înainte de a depune contestații, tocmai pentru că foarte mulți elevi privesc actul de a depune contestații drept un risc pe care și-l asumă”.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți “Mi se pare absolut în neregulă ca la matematică să avem diferențe mai mari de un punct. Faceți subiectele astfel încât să nu existe o altă metodă de rezolvare la matematică, de exemplu”.

Specialiștii în educație pun subiectivismul evaluatorilor pe seama abordării învechite a examenului.

Daniela Vișoianu, președinte al Federației Coaliția pentru Educație: “Bacalaureatul de clasa a XII-a se dă de 21 de ani aproape pe același model de subiecte. Bacalaureatul are nevoie în România de o reformă. Nu-i despre cât știu elevii, e despre cum se măsoară ceea ce au prezentat în răspunsurile de la examen”.

În perioada august-septembrie va avea loc sesiunea de toamnă pentru elevii care nu au promovat în prima sesiune examenul de bacalaureat. Înscrierile încep luna aceasta.

 

SESIUNEA DE TOAMNĂ

19 – 26 iulie:  Înscrierea candidaților

16 august:  Limba și literatură română – proba scrisă

17 august:  Proba obligatorie a profilului – proba scrisă (Matematică sau Istorie)

18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă

19 august: Limba și literatură maternă – proba scrisă

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite