Rezultate oficiale în Germania. Merkel câștigă alegerile, dar pierde aliatul său la guvernare. AfD, a treia forță a țării

25 septembrie 2017, 08:45

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formațiunea cancelarului Angela Merkel, se clasează pe primul loc, cu 33%, în urma scrutinului parlamentar din Germania, conform rezultatelor finale oficiale.

Acest scor este cel mai slab înregistrat vreodată de blocul electoral format din partidul Angelei Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), şi filiala bavareză a acesteia, Uniunea Creştin-Socială (CSU).

Uniunea Creștin-Democrată este urmată de Partidul Social-Democrat cu 20,5. Locul al treilea este ocupat de Alternativa pentru Germania cu 12,6% procente. Reintră în Bundestag și liberalii, cu 10,7 la sută. Verzii și stânga au în jur de 9 procente.

Liderul social-democrat, Martin Schultz, a recunoscut că partidul său a pierdut alegerile.

Analiștii spun ca scorul dezamăgitor obținut de Uniunea Creștin Democrată și sora ei bavareză, Uniunea Creștin Socială, este un rezultat direct al politicii de imigrație, prin care Germania a primit, în 2015, peste un milion de refugiați.

Mulți dintre alegătorii conservatorilor, dar și din cei ai social democraților și-au dat votul Alternativei pentru Germania. AfD a anunţat astăzi că din parlament va lupta împotriva invaziei străinilor.

Urmează o perioadă de incertitudine; negocierile propriu-zise pentru formarea guvernului nu vor începe decât peste 2 săptămâni dar, în culise, tratativele au demarat. Iar cuvântul de ordine, în opinia Angelei Merkel, este stabilitate.

În calculele pentru viitoarea echipa intră liberalii, verzii şi chiar social democraţii. Asta, deşi SPD afirmă răspicat că după atâţia ani în care a făcut parte din marea coaliţie aflată la putere şi a stat în umbra CDU, acum a venit momentul să rămână în opoziţie, pentru a-şi recăpăta identitatea.

Primele rezultate ale alegerilor din Germania. Angela Merkel obține al patrulea mandat de cancelar, extrema dreaptă intră în Parlament

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite