Rezoluţie comună a maghiarilor. UDMR, PCM și PPMT vor autonomie administrativă și culturală

8 ianuarie 2018, 20:48

Rezoluția vorbește clar despre faptul că maghiarii din Transilvania au nevoie de autonomie regională pentru aşa-numitul Ținut Secuiesc, dar şi de autonomie administrativă pentru localitățile unde populația maghiară este majoritară. Documentul amintește și de autonomia culturală.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: În ceea ce privește autonomia culturală, lucrurile sunt simple, acolo ar trebui un vot în Parlament. În ceea ce privește celelalte proiecte, convingerea mea este că este nevoie de o amendare a Constituției.

Cele trei organizații consideră că așa-numitul Ținut Secuiesc ar trebui să aibă autonomie în limitele sale istorice și că regiunea unde trăiește mai mult de o treime din comunitatea maghiară din Transilvania ar trebui să beneficieze de un statut administrativ special, bilingv.

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilaghi Szolt: Așa cum s-a făptuit în țările occidentale, unde autonomiile și-au dovedit viabilitatea. Noi credem că România, cu ocazia Centenarului, se poate transforma într-o țară mai bună.

Politicienii de la București susțin că România este una dintre țările care acordă cele mai multe drepturi minorităților naționale.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea: Este neconstituțional, de neacceptat și de nenegociat.

Preşedinte PNL, Ludovic Orban: Există autonomie locală, e un principiu care e consfințit prin Constituție. Numai că această autonomie locală nu se aplică pe criterii entice. În ceea ce privește autonomia teritorială, acest concept nu există în sistemele democratice.

România celebrează anul acesta 100 de ani de la Marea Unire cu evenimente grandioase programate în toate marile orașe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite