Rezidențiatul va fi amânat pentru 8 decembrie. Calendarul examenului

Examenul de rezidențiat se amână cu 3 săptămâni, a anunțat ministrul Sănătății. Absolvenții de Medicină, Stomatologie și Farmacie vor susține concursul pe 8 decembrie, în loc de 17 noiembrie. Sorina Pintea a luat această decizie în lipsa unui ministru al Educației alături de care ar trebui să stabilească organizarea examenului.

04 Octombrie 2019, 12:04 (actualizat 04 Octombrie 2019, 20:08) |
Examenul de rezidențiat se amână
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Examenul de rezidențiat se organizează în baza a 7 ordine de ministru. Trei dintre acestea trebuie semnate în comun, de Ministerele Sănătății și Educației. Stabilesc metodologia, comisiile și cifrele de școlarizare. Dar pentru că nu există un ministru al Educației, aceste documente nu pot fi semnate.

Sorina Pintea spune că nici măcar premierul nu își poate asuma semnarea  documentelor, iar în aceste condiții examenul programat pe 17 noiembrie se amână.

Președintele Klaus Iohannis susține că executivul a întârziat aprobarea metodologiei pentru organizarea rezidențiatului și consideră că "anunțul de astăzi al Ministrului Sănătății arată incapacitatea actualei guvernări de a organiza admiterea la rezidențiat și de a gestiona resursa umană din sănătate, resursă vitală pentru buna funcționare a sistemului."

Înscrierile pentru examenul de rezidențiat vor începe pe 28 octombrie, iar între 17 și 19 decembrie, medicii vor putea alege posturile.

Repartiția pe clinici se va face în perioada 14 - 16 ianuarie 2020, cu o întârziere de aproape o lună față de anul trecut.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a glumit și a spus că această amânare înseamnă timp în plus de pregătire pentru examen. Anul acesta sunt 5.684 de candidați și 4.710 de locuri.

Anul trecut, peste 6.000 de absolvenţi ai facultăţilor de Medicină au concurat pe aproape 4.650 de locuri.

Noul calendar al examenului de rezidenţiat

Concursul Naţional se va desfăşura în data de 8 decembrie, astfel:

- înscrierea candidaţilor 28 octombrie -11 noiembrie,
- transmiterea listelor cu candidaţii înscrişi de către direcţiile de sănătate publică cel târziu 14 noiembrie,
- centralizarea listelor de către Ministerul Sănătăţii cel târziu 25 noiembrie,
- afişarea pe site a listelor cu candidaţii admişi - 27 noiembrie se propune,
- sesizarea de către candidaţii a eventualelor erori de redactare - până cel târziu pe 29 noiembrie  
- afişarea pe site a repartizării candidaţilor pe săli, în funcţie de domeniul pentru care s-au înscris  - 5 decembrie,
- desfăşurarea concursului 8 decembrie,
- alegerea posturilor sau a locurilor în funcţie de punctajul obţinut - 17, 18 şi 19 decembrie,
- semnarea contractelor individuale de muncă între 6 şi 14 ianuarie 2020,
- iar repartiţia pe clinici de pregătire între 14 şi 16 ianuarie 2020.

Premierul dă vina pe președinte pentru amânarea examenului

Viorica Dăncilă a postat,  vineri, cu un nou mesaj pe Facebook pentru președintele Klaus Iohannis. Premierul susține că șeful statului continuă să încalce Constituția, prin refuzul de a numi miniștrii interimari și blochează cu bună știință accesul tinerilor absolvenți la sistemul medical.

A mai trecut o zi de încălcare a Constituției de către Președintele României. Prin refuzul de a aplica decizia CCR și a numi un ministru interimar la Educație, Klaus Iohannis periclitează o generație întreagă de tineri medici care nu vor putea susține la timp examenul de rezidențiat fără un ordin de ministru. Președintele Iohannis ignoră nevoia pe care o are România de medici și servicii medicale de calitate și blochează cu bună știință accesul a mii de tineri absolvenți la sistemul medical. Domnule Klaus Iohannis, când puneți în aplicare decizia Curții Constituționale?”, a scris Dăncilă, pe Facebook.

 

Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituțională între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis. CCR a decis pe 18 septembrie că președintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, precum și pe cele de numire a miniștrilor interimari. Șeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris și motivat, legat de refuzul propunerilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI