Revoluţia fiscală le reduce veniturile bolnavilor aflaţi în concediu medical şi părinţilor care sunt în concediu pentru creşterea copiilor

13 februarie 2018, 20:46

Mai mulţi bolnavi de cancer, aflaţi în concediu medical, au rămas fără grai când au văzut că le scade salariul net.

Un angajat de la căile ferate, care de luni întregi nu a mai putut munci, a aflat că pierde în jur de 200 de lei din cauza contribuţiilor sociale. În decembrie, i s-au reţinut 115 lei CAS. Pentru ianuarie, aflase că are de achitat 364 de lei, dar şi salariul era mai mare. Fluturaşul pe luna trecută a fost însă modificat după apariţia ordonanţei 3, iar omul a aflat că are de plătit 669 de lei.

Liderii de sindicat le-au explicat oamenilor că ordonanţa 3 a schimbat modul de calcul al contribuţiilor sociale pentru cei aflaţi în concediu medical sau de creştere a copiilor.

În decembrie, anul trecut, contribuţia CAS era de 10,5 la sută dintr-o sumă plafonată la 35 la sută din salariul mediu brut pe ţară.

În ianuarie, după revoluţia fiscală, salariul mediu brut a fost majorat, iar cota CAS datorată a crescut la 25 la sută. După ordonanţa 3, plafonul de 35 la sută a fost eliminat, aşa că se achită un sfert din întreaga indemnizaţie de concediu.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin: Schimbându-se baza de raportare de la o treime din salariul mediu la ceea ce au în realitate, impactul e de la 3 la sută pentru cei care primesc indemnizaţii la nivelul salariului minim. La cei la nivelul mediu pe economie, impactul e de 10 la sută la net. Cu cât te duci mai sus pe indemnizaţii creştere copil, valorile sunt mai mari. Guvernul a ştiut.

Înainte de apariţia ordonanţei 3, angajatorii i-au anunţat pe unii dintre salariaţii cu contract pe câteva ore că ies pe minus şi că trebuie să vină cu bani de acasă, deşi sunt de luni bune pe patul de spital.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu: La un concediu medical, diferenţa de la 75 la 100 la sută cât trebuia să plătească înseamnă foarte mult pentru un pacient.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Este o problemă care se discută la nivelul guvernului. Nu pot să vă dau detalii în acest moment. De dimineaţă discutăm tehnic cu sindicatele.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici: Sunt câteva astfel de spețe și astăzi la Ministerul de Finanțe, la Ministerul Muncii, Educației, Casa de pensii, Casa de sănătate. Se discută astfel încât joi, în ședința de guvern, o să vină probabil din nou o propunere de modificare astfel încât și aceste situații să fie acoperite. Important e ca oamenii să nu piardă.

Şi şomerii aflaţi în concediu medical ar primi o indemnizaţie mai mică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite