„Revoluția parcărilor”, din 15 august, în București. Cât va costa parcarea în Capitală

8 august 2022, 20:27

E discriminatoriu ce se întâmplă. E un loc public, un loc pentru care noi plătim impozit, plătim taxe şi ei abuzează de el, să ne mai ia o dată banii. Asta se întâmplă cu primăria, primăria îşi face buzunarul mare pe banii noştri.”

Acest domn locuieşte în centrul Capitalei. Este direct vizat de revoluţia parcărilor, anunţată de primăria generală pentru data de 15 august. Din acel moment, dacă vrea să parcheze aproape de casă va avea nevoie de abonament. Unul cu loc rezervat 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână, îl va costa peste 1.700 de euro pe an.

„Bucureștean: Adică, adică nu-mi ajunge nici pensia să plătesc pe an locul de parcare al unei maşini. Păi astea sunt preţuri pentru veniturile noastre? Vrem o ţară ca afară? Păi daţi-ne şi bani ca afară. Păi ce trebuie să fac? Să mă apuc de furat, să mai dau şi în cap, de unde să mai luăm banii ăştia.

Reporter: Până acum aţi plătit ceva pentru locul de parcare aici în centru?

Bucureștean: Da, bineînţeles, 10 lei ora.

Reporter: Şi o lăsaţi aşa în fiecare zi?

Bucureștean: Nu, nu o lăsam, că mai sunt nişte locuri prin jur pe unde pot să mai speculez şi o lăsam acolo.

Astfel de jonglerii nu vor mai fi posibile în centrul Bucureştiului. Primăria generală va marca cu albastru toate locurile de parcare de pe străzile aflate în administrarea sa. Acolo, şoferii vor putea parca doar dacă vor plăti fie tariful cu ora, fie abonamentul săptămânal, lunar sau anual.

Riveranii vor fi cei mai afectați, vorbim despre cei din zona 0 a Capitalei, care pentru un abonament cu loc de parcare rezervat vor trebui să scoată din buzunar 900 de lei pe lună şi peste 8.600 de lei într-un singur an.

Riveranii care vor opta pentru abonamente fără loc de parcare rezervat vor plăti şi de patru ori mai puţin faţă de abonamentele cu loc rezervat. În cazul celor care doar lucrează în zonele marcate şi au nevoie de parcare, preţul abonamentelor pleacă de la 1.900 de lei pe an în zona 2 şi ajung la aproape 10.000 de lei pe an în zona 0. Cine nu va plăti va fi sancționat cu suprataxă şi blocarea maşinii.

Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei: „Aceste reguli există de fapt din 2019. Atunci, Capitala a fost împărţită în trei zone, zona 0, cea mai scumpă, zona 1 – ceva mai accesibilă şi zona 2, cea mai ieftină. Cei cu abonamente în zona 0 vor putea parca fără probleme şi în celelalte zone.”

Eduard Dumitrașcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City: „Ar fi trebuit înainte de coerciţie să ne ducem în zona de educaţie şi în zona de creare de soluţii alternative, înseamnă transportul alternativ, înseamnă un transport public de calitate şi înseamnă să-i oferi omului o alternativă. Și după aceea să ne gândim şi la aceste tarife, zic eu destul de mari, pentru ceea ce îşi poate permite foarte multă lume din Bucureşti, foarte mici dacă ne raportăm la celelalte oraşe europene cu siguranţă. Şi aici ne ducem un pic şi în zona societăţii civile, nici noi nu suntem educaţie, nu prea ne place să recunoaştem acest lucru şi întotdeauna vrem să parcăm fix în faţa clădirii unde avem noi treabă.”

Tarifele enunţate mai sus vizează doar locurile de parcare de pe străzile aflate în administrarea Primăriei Generale, nu şi locurile administrate de primăriile de sector.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă