Revoluția anticomunistă din 1989 – 21 decembrie, începutul sfârșitului. Ziua în care apar primii eroi din Capitală

21 decembrie 2022, 18:50

Peste 100 de oameni au participat la ceremonia militară și religioasă organizată la cimitirul Eroilor Revoluției din București. Alături de revoluționari, au fost prezente și rudele celor care au murit în acele zile cumplite din decembrie ’89.

Ca în fiecare an, președintele României a depus și el o coroană la monumentul Revoluției din Piața Universității. Ceremonii au fost organizate și lângă Spitalul Colțea, la Sala Dalles şi în Piața Romană, locuri în care acum 33 de ani mulți tineri și-au dat viața pentru libertate.

Acesta a fost începutul Revoluției în București. Dictatorul a fost huiduit și fluierat chiar la demonstrația organizată de el pentru a condamna evenimentele de la Timișoara. După mitingul ratat, mii de oameni au umplut centrul Capitalei și au cerut libertate, democrație și plecarea lui Ceaușescu de la putere.

Pe la ora 14, au apărut în zonă și primele blindate ale armatei. Seara forțele de represiune au primit ordin să curețe centrul orașului. În orele următoare, mulți demonstrați au fost împușcați sau călcați de blindate.

A venit nenorocitul ăla de camion care a vrut să spargă acel grup de tineri, practic a intrat în ei”, povestește Mihai Gitlan, revoluționar.

Este momentul în care apar primii eroi din București ca urmare a acțiunilor criminale ale aparatului de represiune, dar este, în egală măsură, și sfârșitul iluziilor lui Nicolae Ceaușescu că poate fi salvat prin represiune și că este încă susținut de masele muncitorești”, spune și istoricul Cosmin Popa.

Potrivit cifrelor oficiale, în noaptea aceea în jur de 50 de oameni au fost uciși, 500 au fost răniți, iar 1000 au fost reținuți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Iran: Mii de persoane le aduc un omagiu militarilor ucişi la Damasc