Revoluție în Venezuela după ce Juan Guaido, liderul opoziției, s-a autoproclamat președinte interimar

23 ianuarie 2019, 23:15

Anunțul făcut de Casa Albă vine după o zi de confruntări violente între manifestanții pro și antiguvernamentali. Se sfârșește astfel era lui Nicolas Maduro, care abia își începuse cel de-al doilea mandat.

Deși Venezuela se află în topul țărilor producătoare de țiței, populația acestei țări latino-americane trăiește de ani buni sub pragul sărăciei.

Deși Maduro le-a promis concetățenilor săi prosperitate, el nu a făcut decât să dea drumul la tipărirea banilor, aducând inflația la o valoare greu de pronunțat.

În ultimele luni, salariul mediu pe economie a ajuns la 5 milioane de bolivari, adică doar un dolar și jumătate. Cu această sumă se poate cumpăra cam un kilogram de șuncă și 500 de grame de fulgi de ovăz.

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri „preşedintele în exerciţiu” al ţării în faţa a mii de susţinători reuniţi la Caracas, iar imediat liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat că îl recunoaşte oficial ca preşedinte interimar al Venezuelei, iar Luis Almagro, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OAS), l-a felicitat, relatează AFP, DPA şi Reuters.

Într-un comunicat, preşedintele american Donald Trump a transmis că îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, amplificându-şi presiunea asupra preşedintelui Nicolas Maduro.

Trump a spus că se va folosi „de întreaga forţă economică şi diplomatică a Statelor Unite pentru a face presiune pentru restaurarea democraţiei în Venezuela” şi a încurajat şi alte guverne din Emisfera Vestică să îl recunoască de asemenea pe Guaido.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă