CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS

"Revoluție" culturală la Paris. Guvernul oferă tinerilor de 18 ani 500 de euro pentru activități culturale

Franța face un pas ambițios spre tineri și îi îndreaptă spre valorile culturale printr-un proiect considerat revoluționar. Mai exact, este vorba despre un ajutor de 500 de euro, pe care tinerii de 18 ani îl vor primi pentru a se familiariza cu patrimoniul cultural francez.

07 Martie 2018, 20:24 |

Ideea ministrului Culturii, Françoise Nyssen este de a crea o aplicație pe telefonul mobil de care tinerii să se folosească pentru a consulta un catalog cu oferte culturale. De unde se pot cumpăra cărți, se poate afla ce spectacole  sunt în zona căutată, ce competiții sportive sau filme. Este valabil și pentru  restaurante și jocuri video, pentru că tinerii suprapun uneori ideea de cultură cu cea de divertisment sau de petrecere a timpului liber.

Toată lumea va avea acces la această aplicație care se vrea «prima rețea socială culturală construită după metodele unui start-up care se adresează direct cetățenilor». Tinerii vor avea însă un ajutor de 500 de euro.

Acest bonus sau abonament cultural reprezintă o promisiune făcută de  Emmanuel Macron în campania sa electorală cu scopul de a încuraja accesul  la valorile culturale, în ciuda inegalităților financiare sau a barierelor sociale.

Acest proiect se află în faza expermentală, urmând ca din luna septembrie să se generalizeze. Pentru această etapa, Guvernul Franței a deblocat 5 milioane de euro, iar de anul viitor, ministerul Culturii va aloca 400 de milioane de euro pentru a implementa acest proiect.

Acum doi ani, Italia a încercat un proiect asemănător care nu a avut însă succesul așteptat. Doar 60% dintre tineri au răspuns ofertei. Mulți au preferat să-și vândă cecurile de 500 de euro, pe sume mai mici, pentru a se  folosi apoi de bani în alte scopuri.

Franța vrea să atragă sprijinul mai  multor partneri culturali care să cofinanțeze proiectul.

De la  Paris, pentru TVR, Mihaela Antoche.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI