Revoluția kazahilor. O analiză LUMEA AZI a ceea ce se întâmplă în fosta republică sovietică din Asia centrală

8 ianuarie 2022, 10:54

Tancurile rusești au intrat deja în Kazahstan la cererea președintelui și, după cum spun autoritățile, vor ajuta la stabilizarea țării membre în Organizația Tratatului pentru Securitate Colectivă, adică alianța fostelor state sovietice.

KASSIM-JOMART TOKAYEV, președintele Kazahstanului: Pe baza Tratatului colectiv de securitate am cerut șefilor de stat din CSTO să sprijine Kazahstanul în fața acestei amenințări teroriste. De fapt, aceasta nu este o amenințare, ci subminarea integrității teritoriale.

Inițial, kazahii au ieșit în stradă furibunzi, după ce autoritățile au scumpit gazul lichefiat, carburantul cel mai folosit în fosta republică sovietică. Orice majorare a prețului se regăsește în mărfurile din magazine. Curând, însă, au început să strige „Libertate!”. Și mai furioși pe reacția brutală a forțelor de ordine, manifestanții au devastat centre comerciale, bănci și au atacat sediul poliției din Almatî. Șeful statului vorbește deja numai despre bandiți și grupări teroriste pregătite și organizate din exterior.

KASSYM-JOMART TOKAYEV, preşedintele Kazahstanului: Noi credem că aceste grupări teroriste sunt de fapt internaționale. Au făcut pregătiri intense în străinătate, iar atacul lor împotriva Kazahstanului trebuie să fie considerat drept un act de agresiune.

Când acum 20 de ani au izbucnit conflicte interetnice și primul președinte Kazah, Nursultan Nazarbayev, cerea sprijinul Alianței fostelor state sovietice, Rusia a spus nu, precizând că este o afacere internă. Acum Moscova nici nu a mai stat pe gânduri, ceea ce atrage atenția cancelariilor occidentale în actualul context și așa tensionat generat de masarea trupelor rusești la granița Ucrainei.

Reporter: Nu știu ca trupele ruse să fi intrat în vreo țară străină și să plece imediat de acolo. UE doar ia notă de ce se întâmplă sau există motive să ne îngrijorăm?

N. Massrali: Am spus că luăm notă, fără să spunem că o asemenea intervenție ar trebui să respecte suveranitatea și independența Kazahstanului.

Viteza cu care aceste proteste au devenit violente arată de fapt că scumpirea gazului lichefiat a fost doar picătura care a umplut paharul.

Kazahstanul este unul dintre ccele mai stabile state din Asia Centrală, descris deseori ca un stat autoritar. Majoritatea alegerilor sunt câștigate cu aproape 100% de partidul de guvernământ, iar opoziția este practic inexistentă. Primul președinte kazah, Nursultan Nazarbayev, s-a retras după aproape 3 decenii la putere, în 2019, pe fondul unor framântări sociale fără precedent. A transferat puterea unui apropiat al său, Kassim-Jomart Tokayev. Este clar că regimul de la Astana a subestimat furia populației care a fost alimentată de mult mai multe probleme decât cea a scumpirii gazului.

 

Alianța pentru securitatea fostelor state sovietice, oficial OTSC – Organizația pentru Securitate Colectivă – s-a înființat în 1999 și a fost gândită ca un pact de apărare mutuală în fața posibilelor agresiuni externe. Acum, OTSC a fost chemată să intervină pentru reprimarea unei revolte interne. Corespondentul TVR Liviu Iurea a analizat situația.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite