Revoluția fiscală scade salariile în IT. Aproape 200 de mii de angajaţi sunt scutiți acum de impozitul pe venit

9 noiembrie 2017, 19:56

Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat îi pune probleme serioase lui Călin Lupşan, dar şi celor 60 de angajaţi ai săi.

Cu toții sunt îngrijorați de ceea ce va urma.

Cei aproape 200 de mii de angajaţi din sectorul IT sunt scutiți acum de impozitul pe venit. Pentru ca 1 ianuarie să nu vină cu salarii nete mai mici, patronii vor avea costuri în plus.

Pentru salariații din IT la care se păstrează brutul, scade salariul net cu aproximativ 22%, potrivit consultantului fiscal Adrian Bența. Ca să se păstreze același salariu în mână, angajatorul trebuie să majoreze cu circa 21% salariul brut.

Industria IT a cunoscut o creştere spectaculoasă în ultimii ani şi generează aproape 6% din produsul intern brut. Dacă nu vor avea bani în plus de salarii, patronii cred că vor rămâne fără angajați.

Şi cei peste 100 de mii de angajaţi ai firmelor aflate în insolvenţă vor avea probleme de la 1 ianuarie. Companiile nu le pot majora brutul.

„Companiile mici sau foarte mici și așa sunt angrenate în niște cheltuieli suplimentare. Venind și o astfel de cheltuială, ar putea să îi ducă direct în faliment și să nu-și mai respecte un eventual plan de reorganizare”, arată administratorul special al Oltchim SA, Bogdan Stănescu.

Ministerul Finanţelor anunţă că va analiza situaţia.

De scutiri de impozit beneficiază acum şi persoanele cu grad de handicap. Şi acestea vor fi, de la 1 ianuarie, la mâna patronilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite