Revoluția deșeurilor. Ce schimbări radicale prevede ordonanța guvernului

22 iulie 2018, 15:46

Ordonanța de urgență aprobata de executiv vrea să contribuie la creşterea ratei de reciclare, în condițiile în care în România doar 5% din deşeuri ajung să fie supuse proceselor prietenoase cu mediul.

„Măsurile introduse prin această ordonanţă de urgenţă aduc o schimbare de abordare în materie de gestionare a deşeurilor, astfel încât să ne obişnuim să nu mai tratăm deşeurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursă care merită şi trebuie să fie valorificată”, sustine premierul.

Astfel, de la 31 martie 2019 va exista o garanţie pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/bucată. Această măsură se va aplica şi ambalajelor nereutilizabile.

Totodată, autorităţile publice locale au obligaţia ca, începând cu 1 ianuarie 2019, să aplice sistemul „plăteşte pentru cât arunci”. Asta înseamnă că vor trebui să asigure recipiente separate pentru gunoiul menajer și alte tipuri de deșeuri.

De asemenea, vor trebui să colaboreze mai bine cu fabricanții de produse ambalate. În felul acesta, transmite Ministerul Mediului, oamenii vor avea posibilitatea să plătească doar pentru deşeurile menajere.

Proiectul mai prevede introducerea, începând cu 2019, a unor indicatori de performanţă, atât pentru societăţile de salubrizare, cât şi pentru staţiile de sortare, care să conducă la scăderea cantităţilor direcţionate către depozitul de deşeuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite