Revoltă pe rețelele de socializare: Pui de urs filmați când sunt scoși din bârlog și aruncați în zăpadă. Ministrul Mediului: Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat

19 februarie 2021, 11:25

În imagini se vede cum câțiva bărbați scot cei 4 ursuleți din bârlog într-un mod brutal. Încearcă să identifice dacă puii sunt masculi sau femele, iar apoi îi trântesc în zăpadă. Filmarea realizată într-o pădure din apropierea localității Gheorgheni din Harghita, a fost făcută publică de o asociație pentru protecția animalelor. Cu ajutorul imaginilor, autoritățile au identificat zona și i-au indentificat pe cei care au bruscat animalele. Aceștia sunt lucrători forestieri. Ei au fost audiați la postul din Bicazu Ardelean de polițiști și de inspectorii de la Poliția Animalelor.

Specialiștii spun că cei patru indivizi și-au asumat un risc imens pentru că, cel mai probabil, ursoaica se afla în zonă.

Cei patru bărbați au fost audiați și vor da explicații în fața procurorilor.

Ministerul Mediului a trimis în teren mai multe echipe de polițiști și reprezentanți ai Gărzii Forestiere pentru a găsi puii de urs. Și a anunțat că va lua măsuri pentru ca aceștia să fie salvați. Indivizii care au bruscat ursuleții riscă să ajungă după gratii.

Autoritățile iau în calcul și varianta plasării în custodie a celor patru pui de urs la centrul de reabilitare de la Bălan, dacă situația o va impune. Și fac apel ca oamenii să evite interacțiunea cu animalele sălbatice în habitatul lor natural.

ACTUALIZARE Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat vineri, pentru Agerpres, că este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat în cazul ursuleţilor scoşi din bârlog de patru muncitori forestieri, el precizând că se aşteaptă rezultatul primelor anchete.

„Cele patru persoane care, la prima verificare, se pare că au comis aceste fapte sunt în continuare în zona respectivă, în zona de exploatare forestieră despre care s-a vorbit. Aşteptăm rezultatul primelor anchete, sunt într-o zonă fără semnal şi aşteptăm întoarcerea acestor echipe de control, pentru a afla dacă au găsit ursuleţii şi dacă ursuleţii sunt în continuare în viaţă. Este inadmisibil ceea ce s-a făcut acolo, clar aceste fapte sunt sancţionate penal, pentru că legislaţia privind protejarea habitatelor naturale sancţionează penal orice perturbare a vieţii acestor animale sălbatice. Mai mult, şi capturarea acestora este sancţionată penal. Deci, organele de anchetă penală au preluat cazul, s-a deschis dosar penal în acest caz şi aşteptăm şi noi informaţii precise şi oficiale de la organele de anchetă, să vedem care este situaţia în momentul de faţă”, a spus Tanczos Barna.

Într-un comunicat remis presei, Ministerul Mediului face următoarele precizări:

„Comisarii GNM CJ Harghita au ajuns la fața locului și evaluează situația pe teren. Până la ora actuală, puii de urs nu au fost identificați și căutările continuă, în pofida condițiilor meteo neprielnice pentru astfel de activități și a configurației terenului.
Din imaginile video se poate constata că puii de urs sunt în stadiu timpuriu de dezvoltare, având vârsta de 2-3 săptămâni. În cazul în care echipele aflate pe teren vor reuși să identifice exemplarele, comisarii de mediu și experții în managementul speciei vor căuta cea mai buna soluție pentru ca puii de urs să supraviețuiască și vor decide dacă se impune plasarea acestora în custodie provizorie către centrul de reabilitare de la Bălan”, se arată în comunicatul de presă.
MMAP condamnă ferm acest tip de comportament și va colabora cu organele de cercetare penală, care au deschis deja o anchetă în acest caz, în vederea sancționării celor vinovați, precizează sursa citată.

Filmarea a fost făcută publică de o asociație pentru protecția animalelor.

Bărbații încearcau să identifice dacă puii sunt masculi sau femele și apoi îi trântesc în zăpadă.

Autoritățile au stabilit, între timp, că imaginile au fost filmate la un ocol silvic privat, aflat la limita dintre județele Harghita și Neamț. Iar bărbații care apar în imagini au fost identificați. Cel mai probabil, vor fi cercetați pentru rele tratamente și cruzimi aplicate animalelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite