Revoltă la "Marius Nasta". Pacienți aduși cu ambulanța așteaptă ore întregi să fie evaluați. Managerul institutului: "Este medicină de front ce facem noi. Este un tsunami care a lovit sistemul de sănătate"

Revoltă printre pacienţii pozitivi care au ajuns la Institutul "Marius Nasta" din Capitală pentru evaluarea stării. Zeci de oameni au stat ore întregi în frig, dar nici măcar nu i-a văzut vreun doctor, acuză pacienţii revoltaţi. În weekend este un singur medic de gardă pentru COVID, iar zecile de cazuri grave internate au prioritate, declară şefa institutului. Beatrice Mahler spune că un tsunami a lovit sistemul de sănătate şi se face medicină de front.

18 Octombrie 2020, 21:08 (actualizat 18 Octombrie 2020, 21:12) Știrile TVR |
Revoltă la Institutul Marius Nasta
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"A zis că nu ne putem vedea. La toată lumea de aici la fel le-a spus. Sunt oameni de la 03.00 noaptea, (...) Este o doamnă asistentă cu un limbaj foarte înţepat. Suntem vinovaţi că suntem pozitivi. Păcat că trăim în România".

Această doamnă a fost printre zecile de pacienţi duşi cu ambulanţa la Institutul "Marius Nasta" pentru a li se evalua starea, conform legii. După aproape 3 ore, echipajul care o aştepta ca să o ducă înapoi acasă a trebuit să plece. Degeaba au cerut să o vadă specialistul.

Într-un final, un medic rezident i-a pus întrebări prin telefon şi a trimis-o la radiografie.

Femeia s-a temut să stea pe holul spitalului unde sunt internaţi pacienţi cu forme mult mai grave. A aşteptat aproape 4 ore în frig. Trebuia să primească şi concediu medical. Spune că medicul rezident care a evaluat-o telefonic a sfătuit-o să își cheme soțul să o ia acasă, să nu mai aştepte ambulanţa.

Managerul institutului spune că niciun pacient adus cu ambulanţa nu a fost refuzat, dar sunt mulţi dintre cei pozitivi care vin singuri la evaluare şi pot răspândi virusul. Zilnic, sunt peste 100 de oameni la uşă și în weekend un singur medic de gardă, iar urgenţele din spital au prioritate.

Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": "Acest lucru se întâmplă pentru că în acest moment în Institutul 'Marius Nasta' sunt 75 de pacienţi internaţi pe 72 de paturi, pentru că trei dintre pacienţi stau într-o zonă de triaj până când vor avea un loc în secţie. Din aceştia, 40 de pacienţi sunt cu forme severe. (...) Am solicitat Ministerului Sănătăţii a doua linie de gardă pentru COVID. (...) Săptămâna trecută am făcut solicitarea, în momentul în care a crescut foarte mult numărul de pacienţi care s-au adresat Institutului 'Marius Nasta'. De o săptămână, se lucrează într-un ritm pe care nu ni l-am imaginat".

Oficialii Ministerului Sănătăţii spun că mâine se va lua o decizie la solicitarea institutului. Între timp, se încearcă amplasarea de corturi pentru evaluare.

Cei asimptomatici sau cu forme uşoare vor fi trimişi la Chitila pentru investigaţii.

Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": "Este medicină de front ce facem noi. Este un tsunami care a lovit sistemul de sănătate. (...) Evaluarea trebuie să o facă medicul de familie foarte simplu la telefon. Sunt nişte întrebări standard".

Ministerul Sănătăţii pregăteşte legislaţia prin care evaluarea pacienţilor asimptomatici sau cu forme uşoare va fi alocată medicilor de familie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI