Revolta clienților care vor casieri în hipermarketuri, după ce un renumit lanț de magazine a introdus mai multe case self service

6 martie 2023, 19:31

Dacă până acum, clienții puteau alege între o casă rapidă, unde produsele erau scanate de casier, iar singura grijă era doar plata produselor la un aparat special, acum au ajuns să-și scaneze singuri toate produsele. În unele hipermarketuri, casierii au dispărut deja chiar și de câteva luni bune și au fost înlocuiți de aparate self service.

Decizia retailerului francez Auchan a stârnit un val de nemulțumiri pe rețelele de socializare.

Client: Sunteţi sub orice critică. Aţi înlocuit casierii cu benzi de scanat. Eu, ca şi cumpărător, fac treaba casierului? Vă chem acasă să-mi aspiraţi, să fim chit, ce ziceţi? Aveţi produse scumpe şi noi facem treaba casierilor.

Client: Cam greu cu casele la voi … am plecat epuizată. Cred că o să vin mult mai rar pe la voi.

Client: Eu zic că și mai mare progres ar fi să nu mai plătiți oameni la aranjat marfa pe rafturi, ci să invitați cumpărătorii să se aprovizioneze direct din depozit.

Reprezentanții lanțului de hipermarketuri spun că noua amenajare a casieriilor ar urma să evite aglomerația și va reduce timpul petrecut la cozi. În prezent, 12 magazine din București, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara sunt echipate cu noul sistem de case.

Tiberiu Dănețiu, director marketing Auchan România Înainte aveam un număr de case deschise, în funcție de câți angajați aveam la case. Să zicem că aveam 20 din 50. Astăzi, toate cele 50, adică 100% din casele de marcat, sunt deschise, și în continuare clienții pot merge la case de marcat dedicate, unde sunt colegi casieri, care scanează produsele clienților.

Experții în Resurse Umane susțin că strategia ajută compania să-și crească profitul.

OANA BOTOLAN, expert Resurse Umane: Teoretic, joburile nu dispar, doar se transformă. Probabil, sunt calcule foarte clare care arată că în modelele de magazine care au aplicat această soluție, cifrele arată în timp mult mai bine.

Primul magazin fără casieri a fost deschis de lanțul de supermarketuri în Franța, în anul 2019, iar între timp sistemul a fost implementat și în alte țări.

Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia: În Italia, hipermarketurile au și sistem de autoscanare. În ceea ce privește supermarketurile, anul trecut a fost deschis primul lanț în care nu există case de marcat (n.r., cu casieri). Totuși, în multe zone din Peninsulă, mai ales în localitățile mici, oamenii preferă să achite la casier. De altfel, mai bine de 50 la sută dintre italieni încă optează pentru plata în numerar.

Oana Dobrescu, corespondent Spania: În spania, în majoritatea supermarketurilor și centrelor comerciale funcționează încă metoda clasică, cu casieri, sau mixtă, însă clienții care aleg să-și scaneze singuri produsele sunt ajutați de angajați ai magazinelor.

Reprezentanții Auchan au anunțat că vor să renunțe total la casierii până în anul 2025. Aceștia spun că toți casierii vor deveni consilieri pentru clienți și exclud varianta unor disponibilizări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă