Revista Nature: Noile mutații ale coronavirusului ar putea fi din ce în ce mai contagioase. Persoanele infectate cu Alpha, Delta și Omicron răspândesc în aer cea mai mare cantitate din virus

Persoanele infectate cu tulpinile Alpha, Delta şi Omicron împrăştie în aer prin salivă o cantitate mai mare din virus decât persoanele infectate cu alte variante ale coronavirususului, potrivit unui studiu citat de revista Nature. Mai mult, persoanele care contractează COVID-19 după ce s-au vaccinat, chiar și după ce au făcut doza booster, încă răspândesc virusul în aer.

19 August 2022, 15:10 (actualizat 19 August 2022, 15:19) Știrile TVR |
COVID-19. Coronavirus / FOTO: https://unibuc.ro/

„Această cercetare a arătat că aceste trei variante au câștigat cursa infecțiilor, se răspândesc foarte eficient atunci când oamenii vorbesc sau țipă, spre deosebire de primele variante ale coronavirusului”, a explicat John Volckens, specialist în sănătate publică la Universitatea din Colorado.

Oamenii ar trebui să pună presiune pe autorități să investească în sisteme de ventilație și de filtrare a aerului la interior, a explicat Kristen Coleman, co-autoare a studiului, care cercetează răspândirea bolilor infecțioase la Universitatea din Maryland. Pentru acest studiu, Coleman și colegii ei au cooptat 93 de persoane, care au făcut boala începând cu jumătatea anului 2020 și până la începutul anului 2022. Oamenii au fost infectați cu variantele Alpha, Delta și Omicron. Toți participanții care au fost infectați cu Delta și Omicron au fost vaccinați cu două doze înainte să facă boala.

Persoanele infectate au fost rugate să cânte și să țipe în pâlnia unui aparat Gesundheit-II timp de 30 de minute, iar aparatul a colectat particulele pe care le-au scuipat în aer și a separat aerosolii cu diametrul mai mic sau egal cu 5 micrometri, care pot rămâne în aer și să pătrundă prin măștile chirugicale sau de pânză.

Echipa a descoperit că participanții infectați cu Alpha, Delta și Omicron elimină în aer o cantitate semnificativ mai mare de virus decât persoanele infectate cu alte variante, precum varianta depistată inițial în Wuhan, China, sau Gamma, care a apărut la sfârșitul lui 2022. Aerosolii participanților cu Delta și Omicron conțineau de cinci ori mai mult virus decât aerosolii celorlalte persoane, mai arată Nature.

Studiul arată și variații ale cantității de particule împrăștiate în aer de persoane infectate cu diferite tulpini. Cercetătorii consideră că ar putea fi vorba de factori biologici care țin de vârsta persoanei infectate sau de modul în care se manifestă boala - de exemplu, persoanele care tușesc mai mult răspândesc o cantitate mai mare de virus.

Dacă noile tulpini se împrăștie mai mult, asta le-ar putea face să domine în infectări. Pe de altă parte, cercetătorii notează că persoanele infectate cu coronavirus răspândesc o cantitate mult mai mică de virus decât persoanele care au gripă, o altă boală respiratorie. Acest lucru sugerează că noile variante ale coronavirusului ar putea fi din ce în ce mai contagioase.

 

Studiul, publicat pe platforma medicală medRvix în 29 iulie, nu a trecut încă prin procesul de revizuire de către comunitatea academică (peer review).

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI