Revenit la reședința sa din Florida, Donald Trump a calificat inculparea sa drept o „insultă la adresa naţiunii”. Următoarea înfățișare la tribunal a fostului președinte american va fi în decembrie

5 aprilie 2023, 06:17

„Singura crimă pe care am comis-o este să apăr cu curaj naţiunea noastră împotriva celor care încearcă să o distrugă„, şi-a asigurat fostul preşedinte american susţinătorii, care purtau cravate cu „nicio infracţiune” şi şepci pe care era scris „Trump 2024”.

„Niciodată nu mi-am imaginat ca acest lucru să fie posibil în America„, a spus el din marea sală de recepţie a luxoasei sale reşedinţe Mar-a-Lago, aceeaşi încăpere în care şi-a anunţat cea de-a treia candidatură la preşedinţia SUA, pe 15 noiembrie anul trecut.

„Este o ingerinţă electorală masivă”, a denunţat Donald Trump în faţa susţinătorilor săi, criticându-l puternic pe procurorul din New York, care este un ales democrat.

Donald Trump, fost preşedinte al SUA: Aproape toţi care au studiat acest caz,inclusiv falşi republicani şi democraţi duri, spun că nu este nicio infracţiune la mijloc şi că acest proces nu trebuia iniţiat niciodată, toţi spun asta. Chiar şi cei care nu mă plac deloc spun asta. Spun că nu este corect. Este o insultă la adresa ţării noastre care este deja de râsul lumii din multe alte motive cum ar fi graniţele noastre deschise.

Miliardarul a vorbit pe larg despre fiecare din celelalte anchete cu care se confruntă, de la presiunea asupra oficialilor electorali din statul Georgia până la gestionarea arhivelor de la Casa Albă, criticând de fiecare dată investigaţii „frauduloase”.

În timpul discursului său dezlânat de aproximativ 20 de minute, fostul chiriaş de la Casa Albă a menţionat, ca de obicei, acuzaţiile sale de fraudă la alegerile prezidenţiale din 2020, un refren binecunoscut, la care încă au rămas sensibili milioane din adepţii săi.

O ţară cufundată în violenţă şi criminalitate, riscul unui „al treilea război mondial”, un dolar care „se prăbuşeşte”… Donald Trump nu a avut cuvinte suficient de dure pentru a denunţa rezultatele succesorului său, democratul Joe Biden. Discursul său de marţi seara a dat mai mult impresia unui miting de campanie decât a unui discurs al apărării.

Cu câteva ore mai devreme, în Manhattan, fostul preşedinte republican în vârstă de 76 de ani a pledat nevinovat pentru falsificarea unor documente contabile într-un proces penal care a stârnit pasiuni în SUA. În această audiere fără precedent pentru un fost preşedinte american, el a pledat nevinovat în cazul celor 34 de capete de acuzarea aduse împotriva sa de procurorul Alvin Bragg.

Anterior Trump s-a predat la tribunalul din New York unde a fost oficial arestat și i s-au luat amprentele. Fostul președinte nu a fost însă încătușat și nici fotografiat. În cadrul ședinței cu ușile închise judecătorul i-a comunicat cele 34 de acuzații împotriva sa, care includ fals contabil, dar și orchestrarea unei scheme pentru influențarea alegerilor din 2016 prin cumpărarea de informații negative care i-ar fi afectat campania. Totul arelegătură cu banii plătiți unei fosta actrițe de filme porno pentru ca această să nu dezvăluie o presupusă aventură cu Trump. Fostul președinte a pledat nevinovat. Procurorul din New York care instrumentează dosarul este însă ferm.

Alvin Bragg, procurorul districtual din Manhattan: Astăzi ne-am făcut datoria solemnă de a ne asigura că toţi suntem egali în faţa legii. Nicio sumă de bani şi nicio putere nu poate schimba acest principiu american. Au fost făcute 34 de declaraţii false pentru ascunderea altor infracţiuni, fapte pedepsite în statul New York indiferent cine le comite. Nu putem şi refuzăm să normalizăm un comportament criminal grav.

Avocații lui Trump urmează să primească acum de la procurori întregul dosar cu dovezile și au la dispoziție 45 de zile pentru a-și pregăti căile de atac.

Joe Tacopina, avocatul lui Donald Trump: Pentru mine aceasta este cea mai bună echipă cu care am lucrat vreodată. Aceşti avocaţi, sunt onorat să lucrez cu ei. Suntem o familie, o echipă şi avem o singură misiune pe care o vom duce la îndeplinire.

CASĂ ALBĂ NU COMENTEAZĂ INCULPAREA LUI TRUMP

Inculparea istorică a lui Trump a fost salutată de unii politicieni democrați și condamnată de republicani. Casă Albă refuză însă să comenteze.

Karine Jean-Pierre, purtător de cuvânt Casa Albă: Este un proces în desfăşurare aşa că nu comentăm despre acest caz. Preşedintele se va concentra pe nevoile americanilor aşa cum face în fiecare zi. Acest caz nu este în atenţia lui.

URMĂTOAREA ÎNFĂŢIŞARE LA TRIBUNAL A LUI TRUMP VA FI ÎN DECEMBRIE

Acest proces împotriva lui Donald Trump este unul de durată. Judecătorul din New York a stabilit următoarea înfățișare pentru data de 4 decembrie, iar un verdict nu este așteptat mai devreme de un an de acum încolo.

Și indiferent care va fi, acesta nu-l va împiedica pe Donald Trump să candideze din nou în 2024, lucru pe care intenționează să-l facă și cel puțin pentru moment este, potrivit sondajelor, republicanul cu cele mai mari șanse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite