Revenirea economiei, o chestiune de timp. Criza sanitară, gaură în buget de 1 miliard de euro

15 iulie 2020, 09:03

Cel mai mult și-a revenit industria prelucrătoare. Creșterea e de aproape 32% în mai față de aprilie, potrivit Instititului Național de Statistică. Dar rămâne mai mică cu o treime față de mai 2019.

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe: O să revenim din trimestrul trei al acestui an. La 6 luni de zile deficitul vă pot spune astăzi că este mai mic decât cel estimat. Asta pe de-o parte că veniturile în luna iunie sunt puțin peste așteptări. Investițiile care se vor vedea atât în producția industrială dar și în alte componente în economie, plus consumul vor fi cele care vor atenua căderea în 2020 și vor pune bazele creșterii economice în 2021.

Potrivit ministrului de Finanțe, criza sanitară a însemnat cheltuieli de la buget în valoare de 5 miliarde de lei, adică aproximativ un miliard de euro. Guvernul estimează o contracție a PIB de aproximativ 2% pentru anul acesta dar Comisia Europeană ia în calcul o scădere a economiei și cu 6%.

Leonard Badea, viceguvernatorul Băncii Naționale a României: Avem foarte multe incertitudini când facem aceste analize. Deoarece trebuie să vedem când se vor deschide unele industrii. Care  se pare că nu se vor redeschide până nu va mai fi disponibil un vaccin sau cel puțin un tratament eficient. Și trebuie să vedem care va fi impactul asupra capacității productive a economiei.

Radu Mușetescu, profesor de economie, Academia de Studii Economice, București: Eu cred că abia în această perioadă economia se restructurează cu adevărat. Companiile în opinia mea sunt într-o situație extrem de incertă cu privire nu numai la ceea ce este acum, dar cu privire la ceea ce urmează. O carantină generalizată undeva în a doua jumătate a anului va afecta masiv economia.

Mai multe măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri, printre care acordarea de garanții de stat pentru companiile mari dar și noul program Prima Casă, ar urma să fie adoptate în următoarea ședință de guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă