Revelion însângerat la Istanbul. Atacatorul care a deschis focul în clubul de noapte nu a fost încă prins

1 ianuarie 2017, 07:56

Cel puţin 39 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 69 au fost rănite în noaptea de Revelion, în urma atacului armat dintr-un club de noapte din Istanbul, arată cel mai recent bilanţ.

Printre cei decedaţi sunt 16 cetăţeni străini. Unii dintre ei sunt cetăţeni din ţări arabe: Maroc, Liban, Libia, Arabia Saudită, potrivit agenţiei Anadolu. Nu s-a precizat încă numărul acestora.

O altă persoană decedată este din Israel, una din Belgia.

MAE anunţă că printre victime nu sunt şi cetăţeni români. Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atacul terorist şi îşi exprimă solidaritatea cu poporul turc.

Oficiul consular român a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile abilitate şi spitalele din Istanbul pentru a verifica dacă printre victimele incidentului se află cetăţeni români, se arată într-un comunicat al MAE.

Consulatul General al României la Istanbul monitorizează evoluţia situaţiei şi este pregătit să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune.  Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul – (0090) 212 3583541, (0090) 90 212 3580516,  (0090) +90 212 3583537, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

(w500) Atac armat

Atacatorul, costumat în Moş Crăciun, a deschis focul, la întâmplare, în interiorul clubului, unde se aflau peste 700 de persoane. Potrivit presei turce, ar exista martori care l-au auzit strigând în limba arabă.

Atacatorul nu a fost încă prins.

Ministrul de interne a spus că ar fi fost un singur atacator, însă presa turcă susţine că ar fi fost implicaţi mai mulţi.

Pe de altă parte, premierul turc, Binali Yildirim, respinge informaţiile potrivit cărora atacatorul ar fi fost costumat în Moş Crăciun. Atacatorul şi-ar fi lăsat arma în club şi s-ar fi amestecat în mulţimea care fugea din club pentru a scăpa, a mai precizat premierul.

Guvernatorul Istanbulului a vorbit despre un atac terorist şi a explicat cum s-a întâmplat totul.

Vasip Sahin guvernatorul oraşului Istanbul: „În jurul orei 1:15, un terorist cu o armă cu rază lungă a intrat în club, a ucis un poliţist la intrare, apoi a împuşcat un civil şi a intrat. A provocat acest incident brutal şi sălbatic trăgând gloanţe în oameni nevinovaţi, care erau acolo pentru a sărbători Anul Nou şi a se distra”.

La locul tragediei au sosit imediat zeci de ambulanţe şi maşini de poliţie.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan, a spus duminică că naţiunea sa va lupta până la capăt împotriva terorismului.

Tayyip Erdogan: „Ca naţiune, vom lupta până la capăt nu numai împotriva atacurilor armate ale grupurilor teroriste şi a forţelor din spatele acestora, ci şi împotriva atacurilor economice, politice şi sociale (…). Ei încearcă să creeze haos, să ne demoralizeze oamenii şi să destabilizeze ţara cu atacuri abominabile care vizează civili. Ne vom păstra calmul ca naţiune, rămânând uniţi şi nu vom permite niciodată astfel de jocuri murdare”.

(w500) Atac armat

Gonul Yilmaz, președinta Asociației române pentru asistență și solidaritate socială a spus, la Ediţie Specială, că reprezentanţii clubului de noapte au fost avertizaţi că locul va fi ţinta unui atac armat. În zonă erau mulţi poliţişti în momentul comiterii atacului.

Gonul Yilmaz: „Suntem şocaţi de ce se întâmplă. Pe malul Bosforului patrulau şalupele poliţiei. Însă atacatorul a împuşcat poliţistul de la uşă şi aşa a intrat înăuntru”.

Marius Văcărelu, analist de politică externă: „Este un atac care va produce efecte din punct de vedere turistic. Este o chestiune care, din păcate, îi va inspira şi pe alţii.

Poate vom afla că, cine ştie, au fost mai mulţi oameni care au pregătit şi, în realitate, acesta a fost doar executantul.

Dacă au fost oameni care au sprijinit chestiunea aceasta înseamnă că au reuşit pentru că au avut o reţea suficient de bună, care poate să funcţioneze şi a doua oară”.

De ce a acţionat tocmai în noaptea de Revelion atacatorul. Analistul Marius Văcărelu explică:

A fost o lovitură de prime time în toată presa din lume. Dar evenimentele mari cum este Paştele, cum este Crăciunul, cum este Anul Nou, un moment excelent din punct de vedere al vizibilizăţii. Cinic vorbind, în manualul teroristului amator, toată lumea se va uita la tine, toată lumea va face apel la tine”.

Casa Albă condamnă atentatul. Administraţia americană şi-a oferit sprijinul în acest caz, aminteşte Loara Ştefănescu.

Statele Unite „condamnă în termenii cei mei fermi oribilul atac terorist contra unei discoteci din Istanbul„, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională, Ned Price.

Casa Albă consideră că asemenea atrocităţi comise asupra unor persoane inocente, venite majoritatea pentru a celebra Noul An, subliniază ‘sălbăticia atacatorilor‘.

Este o fisură în sistemul de securitate şi de căutare a acestui individ şi a acoliţilor lui, pentru că, în mod clar, nu a acţionat de unul singur. Terorismul nu ia niciodată vacanţă. Dacă noi suntem în vacanţă, teroriştii acţionează vizibil exact în aceste perioade de relaxare, aşa că vigilenţa trebuie să fie maximă din partea fiecăruia, nu doar a autorităţilor”, spune Loara Ştefănescu.

(w500) Atac armat

Atacatorul, deghizat în Moş Crăciun, a fost surprins în imagini.

Pe de altă parte, presa turcă nu are voie să difuzeze imagini sau să dea alte informaţii, pentru a nu îngreuna ancheta.

Hari Bucur Marcu, expert în securitate: Locul a fost ales ca să se demonstreze capacitatea unui individ de a lovi un loc bine păzit.

Asemenea atacuri, de lupi singuratici, cum li se spune în mod frecvent, în ultima vreme, sunt practic imposibil de prevăzut.

Tot ce se poate face este ca, în momentul în care se produc, să existe suficiente forţe care să intervină şi să limiteze efectele unui asemenea atac.

Asemenea atacuri nu au niciun fel de mesaj. Nu rezolvă nicio problemă. Ţinta este întâmplătoare. Nu au nicio încărcătură ideologică propriu-zisă”, este de părere Hari Bucur Marcu.

Atacul asupra emblematicului club de noapte Reina, din partea europeană a Istanbului, a survenit pe fondul mai multor atentate care au zguduit Turcia, notează France Presse.

Clubul vizat este situat la câteva sute de metri de locul unde avea loc sărbătorirea oficială a Anului Nou, pe malul Bosforului.

Înaintea producerii atacului, autorităţile anunţaseră că 17.000 de poliţişti sunt mobilizaţi pentru festivităţile de Anul Nou. Coincidenţă sau nu, s-a spus că unii poliţişti vor fi deghizaţi în Moş Crăciun pentru a detecta orice situaţie neobişnuită.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite