Reuters: Cărbune din regiunile ucrainene anexate de Rusia, vândut Turciei, țară membră NATO

Cărbune
Cărbune
19 septembrie 2023, 14:41

Între februarie și iulie 2023, aproximativ 160.400 de tone de cărbune din regiunile anexate din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, au ajuns în Turcia, arată datele. Trei producători menționați în datele vamale au confirmat pentru Reuters că au trimis cărbune din cele două regiuni în Turcia în perioada respectivă.

Spre deosebire de Statele Unite și de Uniunea Europeană, Turcia nu a restricționat comerțul cu Rusia sau cu zonele din Ucraina controlate de Moscova. Washingtonul a avertizat companiile să nu ajute Rusia să ducă un război împotriva Ucrainei sau să eludeze sancțiunile.

De când Moscova și-a lansat invazia în februarie 2022, Turcia – membră a NATO care sprijină eforturile Kievului de a respinge Rusia – a declarat în repetate rânduri că recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei. Ankara a jucat un rol-cheie în medierea unui acord, în prezent expirat, între țările aflate în conflict, care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Ministerul Comerțului și Direcția Vamală din Turcia nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la aceste transporturi.

Datele unui furnizor de informații comerciale, analizate de Reuters, au arătat că, între februarie și iulie, cărbunele de la cel puțin 10 producători a ajuns în Turcia. Turcia a fost în mod confortabil cea mai mare destinație de export a cărbunelui din regiunile anexate, au arătat cifrele, reprezentând 95% din transporturi în perioada respectivă.

Turcia, un mare consumator și importator de cărbune, contrazice tendința globală prin creșterea ponderii cărbunelui în producția de energie electrică. A produs 31,5 milioane de megawați oră (MWh) de electricitate din cărbunele importat în prima jumătate a acestui an, în creștere cu un sfert față de aceeași perioadă din 2022, arată datele oficiale.

Vânzătorii de cărbune sunt înregistrați în Rusia și în teritoriile ucrainene anexate, potrivit bazei de date Spark a agenției de știri Interfax, care cuprinde companiile rusești.

Cumpărătorii au fost companii înregistrate în Hong Kong, Emiratele Arabe Unite și în jurisdicții offshore, inclusiv Belize și Insulele Virgine Britanice, arată datele vamale. Nu au fost listate companii turcești.

Reuters nu a reușit să găsească contacte pentru cumpărători și nici să stabilească cine au fost beneficiarii finali.

În noiembrie, Vitali Hotsenko, șeful de atunci al așa-numitei Republici Populare Donețk (RPD), a declarat că regiunea exporta deja cărbune în Turcia, de unde acesta ajungea pe piețele din Orientul Mijlociu și Africa.

Reuters nu a reușit să găsească vreo informație în datele vamale despre livrările de cărbune produs în RPD către Turcia sau alte țări în 2022.

Autoritățile instalate de Rusia în regiunile Donețk și Lugansk, precum și guvernul ucrainean, nu au comentat exporturile de cărbune.

Ministerul rus al Energiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Serviciul Federal Vamal al Rusiei a declarat, ca răspuns la întrebările Reuters, că a suspendat publicarea statisticilor de comerț exterior din februarie 2022.

În timp ce datele de comerț nu oferă o imagine completă a modului în care a fost exportat cărbunele, acestea au arătat că o parte a trecut prin orașul portuar Rostov din sudul Rusiei, și o altă parte prin portul Novorossiisk de la Marea Neagră, ambele având conexiuni feroviare cu Donețk și Lugansk. Reuters nu a putut stabili dacă o parte sau întregul cărbune a fost reexportat din Turcia.

Sancțiunile americane impuse la 21 februarie 2022, cu trei zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, interzic importurile sau exporturile americane din așa-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk (LNR). Două zile mai târziu, Uniunea Europeană a anunțat măsuri care includ o interdicție de import de bunuri din cele două regiuni.

Turcia nu are aceleași restricții. Statele Unite au impus sancțiuni companiilor, inclusiv din Turcia, despre care spun că sprijină Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.

„Suntem conștienți de rapoartele privind astfel de schimburi comerciale, dar nu putem comenta constatările dumneavoastră specifice”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, întrebat despre transporturile către Turcia.

„Detestăm orice încercare a Rusiei de a profita de pe urma furtului resurselor naturale ale Ucrainei. Resursele naturale ale Ucrainei aparțin poporului ucrainean”.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze. În aprilie, Reuters a relatat că o companie chineză a cumpărat cupru de la o uzină dintr-o regiune din Ucraina anexată de Rusia.

„Secret comercial”

Rusia a anunțat anexarea întregii regiuni Donețk și Lugansk din estul Ucrainei în septembrie 2022, deși controlează doar o parte din teritoriu, pe fondul luptelor în curs.

Ucraina, aliații săi occidentali și marea majoritate a țărilor din cadrul Adunării Generale a ONU, inclusiv Turcia, au condamnat anexarea ilegală.

Reuters a încercat să ia legătura pentru comentarii cu companiile care exportă cărbune din cele două regiuni anexate. A reușit să ia legătura doar cu patru dintre acestea, celelalte nu au răspuns.

Vostokugol, cu sediul în Lugansk și deținută de autoritățile RPL instalate de Rusia, este una dintre cele mai mari companii miniere de cărbune din teritoriile anexate și a exportat în Turcia 100.000 de tone în februarie-iulie, conform datelor vamale. Vostokugol nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Ajhmal Zalmai, un oficial de rang înalt de la Florance LLC – o companie comercială înregistrată la Moscova – a închis telefonul când Reuters l-a întrebat despre transporturile către Turcia.

Anton Nadeiev, director al companiei miniere private Nedra-06, care operează în Antratsit, un oraș din apropierea orașului Lugansk controlat de pro-ruși din 2014, a confirmat livrările către Turcia.

Nadeiev a refuzat să ofere mai multe detalii despre tranzacții sau informații despre cumpărători.

„Acesta este deja secretul nostru comercial. Nu sunt pregătit să îl împart”, a declarat Nadeiev.

Datele vamale arată că Nedra-06 a efectuat două transporturi de cărbune către Turcia, de 1.600 de tone, în lunile mai și iunie. Cumpărătorii au fost Brig Management LTD din Belize și Green Rabbit LTD din Hong Kong, arată datele vamale.

Registrele vamale arată că cele două companii au fost cei mai mari cumpărători de cărbune din teritoriul ucrainean anexat în perioada analizată.

Din februarie până în iulie, Brig Management LTD a expediat în Turcia 49.000 de tone de cărbune extras din teritoriile anexate ale Ucrainei, în valoare de 4,8 milioane de dolari, potrivit datelor vamale.

În aceeași perioadă, Green Rabbit LTD a expediat 11.800 de tone de cărbune în valoare de 1,1 milioane de dolari.

Reuters nu a reușit să găsească informații de contact pentru Brig Management LTD. O solicitare făcută la Registrul companiilor și afacerilor corporative din Belize a fost refuzată deoarece „informațiile pot fi solicitate doar de către un agent înregistrat licențiat sau de către proprietarii companiei”.

Reuters a vizitat adresa înscrisă în registrul din Hong Kong pentru Green Rabbit Ltd., o clădire comercială care găzduiește mai multe întreprinderi, dar nu a putut afla nicio mențiune despre companie la sediul acesteia.

Un producător de cărbune din Donețk controlat de Rusia prin omul de afaceri Denis Karașciuk, cu sediul în orașul minier Iasinuvata, a confirmat, de asemenea, că o parte din producția companiei sale a fost trimisă în Turcia.

Cărbunele cumpărat în porturile rusești de către Brig Management LTD și Green Rabbit LTD a fost dus în Turcia, au arătat datele.

„Cărbunele este cumpărat în portul Novorossiisk”, a declarat Karașciuk, referindu-se la portul rusesc de la Marea Neagră, care este un important nod de transport pentru petrol și alte mărfuri.

„Iar ceea ce se întâmplă mai departe este deja treaba lor (a cumpărătorilor)”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite