O româncă a fost ucisă de un rechin în Hurghada, Egipt. MAE: Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic despre deces de agentul unei companii de turism. Demersuri pentru identificarea familiei

3 iulie 2022, 18:11

ACTUALIZARE Ministerul Afacerilor Externe a precizat pentru Știrile TVR că Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, duminică, de către agentul unei companii de turism, cu privire la decesul unui cetățean român de sex feminin.

Reprezentanții Ambasadei României la Cairo au întreprins demersuri în regim de urgență pe lângă autoritățile competente egiptene în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la circumstanțele producerii decesului.

Potrivit informațiilor transmise de autoritățile competente egiptene, în urma investigațiilor realizate, a reieșit că decesul cetățeanului român s-a produs în urma unui atac al unui rechin.

Reprezentanții Ambasadei României la Cairo au întreprins demersurile necesare pe lângă autoritățile române competente pentru identificarea, de urgență, a familiei din România a persoanei decedate.

MAE precizează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Cairo nu au fost primite alte solicitări de asistență consulară din partea niciunui cetățean român cu privire la acest incident.

Ambasada României la Cairo continuă dialogul cu autoritățile egiptene, cu companiile de turism implicate și este pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.

De asemenea, având în vedere că acest incident este al doilea de acest gen în ultimele două zile care implica atacuri de rechin, MAE le recomandă cetățenilor români care se află în Egipt sau urmează să călătorească în această țară în scop turistic să urmeze sfaturile și recomandările autorităților locale în ceea ce privește zonele sigure de recreere și înot în mare.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Cairo: +202 2735 53 26, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice: +202 2735 95 46.

ACTUALIZARE „Astăzi abia s-a confirmat că este româncă şi cadavrul fusese descoperit ieri. Deci ea alaltăieri a dispărut, ieri a fost găsit cadavrul şi astăzi a fost identificată”, a declarat președintele ANAT București-Ilfov, Dan Goicea, pentru Telejurnal.

„Nu se ştie exact ce a făcut, probabil a ieşit în larg, nemaifiind în zonă de protecţie. Problema este că în Hurghada nu a existat până acum niciodată niciun atac de rechini către turişti. Explicaţia în primă variantă este că pe data de 12 iunie s-a scufundat în larg un vapor care transporta oi dinspre Sudan către Arabia Saudită şi care probabil că a produs această atracţie a rechinilor către mal„, a explicat el.

Potrivit lui Goicea, pericolul nu este în zona hotelurilor, unde sunt zone protejate.

„Problema este dacă ieşi puţin în larg după zona de protecţie de la mal. Tot ce este în afara hotelului, de la zona de siguranţă a hotelului, prin excursiile opţionale au fost oprite. Până ancheta nu va stabili ce s-a întamplat nu se mai fac scufundări în larg”.

ACTUALIZARE Două surse au declarat pentru agenţia de presă Reuters că trupul unei turiste românce de circa 40-50 de ani a fost descoperit la câteva ore după ce, într-un atac asemănător, a fost ucisă o austriacă de 68 de ani.

Atacurile au avut loc la aproximativ 600 de metri distanţă unul de celălalt, în Golful Sahl Hashleesh.

Ministerul Mediului din Egipt a anunţat într-un comunicat că o comisie a fost înfiinţată pentru a investiga circumstanţele în care au avut loc cele două atacuri.

Guvernatorul Mării Roşii din Egipt a emis vineri un ordin privind închiderea mai multor plaje după atacurile ucigașe ale rechinilor din ultima săptămână.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite