Reuters: Germania înăsprește reglementările din abatoare după cazurile de infectare cu noul coronavirus. Subcontractorii, scoși din lanțul de angajare

Muncitori abator
Muncitori abator
20 mai 2020, 14:24

Conform noilor reglementări, oamenii care lucrează în abatoare trebuie să fie angajaţi chiar de către companie, încheindu-se astfel practica unui lung lanţ de agenţii de subcontractare, care ducea la scăderea salariilor.

De asemenea, vor fi intensificate inspecţiile la locurile de muncă, iar inspectorii locali vor beneficia de noi atribuţii, pentru a verifica condiţiile de cazare ale angajaţilor.

Amenzile către companiile care încalcă reglementările de muncă sunt dublate la 30.000 de euro.

Marţi, ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru, a declarat pentru Reuters că actuala criză provocată de pandemia de coronavirus trebuie să determine o regândire a condiţiilor în care unii oameni din Europa de Est lucrează în ferme şi în industria alimentară din Europa Occidentală, după focarele cu noul coronavirus din abatoarele germane.

Majoritatea graniţelor din Europa au fost închise de la sfârşitul lunii martie, în urma măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea epidemiei, dar 30.000 de lucrători români sunt printre cei care au continuat să se deplaseze. Ei au ajuns în Germania cu ajutorul curselor charter puse la dispoziţie de fermieri.

La fel ca toţi cetăţenii UE, românii pot lucra oriunde în cele 27 de state membre ale blocului comunitar, un fenomen pe care se bazează industria germană extrem de competitivă de prelucrare a alimentelor, pentru a ţine costurile scăzute. Dar criticii sunt îngrijoraţi că împingerea în jos a costurilor a mers prea departe.

Recent, angajaţii care au venit cu zboruri charter au postat înregistrări video pe reţelele de socializare în care arată că trăiesc înghesuiţi – 4 sau mai mulţi oameni într-o cameră, fără să se respecte reglementările privind distanţarea socială. 

Cel mai recent focar a fost înregistrat la fabrica din Coesfeld, landul Renania de Nord-Westfalia, după ce testarea în masă a relevat că mai mult de un sfert dintre cei 1.000 de angajaţi erau infectaţi cu noul coronavirus. Infecţii cu noul coronavirus au apărut şi în abatoare şi in facilităţi de procesare a cărnii din alte landuri germane, printre care şi Schleswig-Holstein, din nord-vest.

„Situaţiile pe care le-am examinat cu atenţie au arătat un număr de probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat în ultimii ani”, a declarat pentru agenția Reuters Violeta Alexandru, după ce a condus 18 ore de la Bucureşti la Berlin pentru a verifica condiţiile în care cetăţenii români lucrează pe teritoriul Germaniei.

Alţi migranţi susţin că au fost nevoiţi să plătească pentru cazare, rămânând cu un salariu net de doar 6 euro pe oră, în condiţiile în care salariul minim în Germania este de 9,35 euro.

„Criza provocată de pandemie scoate în evidenţă ce era deja bun sau rău în societate. Când ne confruntăm cu infectări în masă ale angajaţilor români care lucrează în industria alimentară, atunci trebuie să spun că nu este acceptabil. Trebuie să spun că îmi este jenă”, a declarat ministrul Muncii din Germania, Hubertus Heil, la o conferinţă de presă comună cu Violeta Alexandru.

El a promis că va oferi mai mult sprijin pentru agenţiile de muncă locale, pentru a se asigura că standardele minime de muncă sunt respectate în mod corespunzător.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă