Reuniunea miniştrilor de Externe NATO | Delegaţii din peste 30 de ţări vin la Bucureşti. TVR este partener oficial al evenimentului

27 noiembrie 2022, 18:47

Capitala e pregătită să-i primească pe cei 30 de miniștri de Externe din țările membre NATO care vor participa la reuniunea ministerială a Alianţei Nord Atlantice.

Alături de ei vor fi şeful NATO, Jens Stoltenberg și secretarul de stat american Antony Blinken.

La discuţii sunt invitaţi şi miniștrii Afacerilor Externe din Finlanda şi Suedia, dar şi din Ucraina, Georgia, Bosnia şi Herțegovina, şi, în premiera, din Republica Moldova.

Ochi vigilenți, mulți dintre ei nevăzuți, vor asigura securitatea acestui eveniment.

În hotelurile în care înalții oficiali vor fi cazați vor fi făcute verificări amănunțite, din cameră în cameră.

Pe de altă parte, vor fi făcute verificări și în blocurile de locuințe aflate în jurul acestor hoteluri pentru ca întregul eveniment să se desfășoare în bune condiții de siguranță.

Ministeriala NATO este prima reuniune a Alianţei la nivel înalt organizată într-un stat de pe flancul estic, după ce Rusia a declanşat războiul în Ucraina. Ţara noastră a mai găzduit un summit NATO în 2008.

Dincolo de suplimentarea ajutorului oferit Ucrainei, un alt subiect care ar putea fi abordat este strategia faţă de China.

Cele mai multe dintre discuţii vor avea loc la Palatul Parlamentului, dar vor fi întâlniri şi la Palatul Cotroceni şi la Guvern. Jens Stoltenberg va discuta cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, dar şi cu ministrul Afacerilor Externe.

O idee bună ar fi să renunțați la mașină în următoarele zile.

Luni vor ajunge în țară cei mai mulți dintre înalţii oficiali şi vor avea prioritate în trafic pe traseul de la aeroportul Otopeni către centrul Capitalei.

Marți și miercuri sunt programate discuțiile la Palatul Parlamentului și nu este exclus ca în zonă să apară restricții de circulație.

Iar miercuri seară, delegații străini se vor retrage spre aeroportul Otopeni pentru a pleca acasă.

Mâine şi poimâine, România găzduieşte şi Reuniunea Liderilor de la Munchen.

75 de participanţi din 25 de state dezbat subiecte de interes major de pe agenda europeană şi euroatlantică. Pentru prima dată reuniunea are loc în Europa de Sud-Est.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite