Reuniunea Liderilor de la Munchen – pe 28 şi 29 noiembrie, la Bucureşti

Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Afacerilor Externe
17 noiembrie 2022, 11:38

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu a semnat miercuri Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi prestigioasa Conferinţă de Securitate de la Munchen (Munich Security Conference – MSC), etapă finală a consultărilor dintre cele două părţi, în vederea co-organizării, pe 28 şi 29 noiembrie, la Bucureşti, a Reuniunii Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting – MLM).

„Desfăşurarea acestei reuniuni la Bucureşti, pentru prima dată într-un stat de pe Flancul estic al NATO, are şi o încărcătură simbolică, având în vedere faptul că România este ţara europeană şi aliată cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, în contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva statului vecin, precum şi al creşterii importanţei strategice a Mării Negre”, evidenţiază MAE.

La Reuniunea de la Bucureşti vor participa peste 75 de reprezentanţi la nivel înalt din peste 25 de state, actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti renumiţi, formatori de opinie, pentru a aborda subiecte de interes major pe agenda regională, europeană şi euroatlantică.

Găzduirea de către România a Reuniunii Liderilor de la Munchen „reconfirmă profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional pe dimensiunea de politică externă şi securitate, precum şi recunoaşterea rolului activ pe care ţara noastră îl joacă la nivel regional, european şi transatlantic, inclusiv în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei„, punctează MAE.

MLM Bucureşti este organizată înaintea reuniunii miniştrilor de Externe din statele NATO, pe care ministrul Bogdan Aurescu o va găzdui la Bucureşti pe 29 şi 30 noiembrie. Astfel, acest eveniment va avea şi rolul de platformă de dezbateri pentru orientarea discuţiilor din cadrul reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO, inclusiv cele privind securitatea la Marea Neagră, implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid şi implementarea Noului Concept Strategic.

„Suntem onoraţi că România va găzdui un eveniment atât de important, sub marca Munich Security Conference, mai ales într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat semnificativ echilibrul de securitate din vecinătatea noastră, inclusiv în regiunea Mării Negre, ceea ce are impact asupra securităţii europene şi euroatlantice în ansamblul său. Aceste provocări de securitate fără precedent pentru întreaga comunitate euroatlantică subliniază necesitatea constantă de a rămâne uniţi şi vigilenţi. Trebuie să fim bine pregătiţi pentru orice scenariu. Pe de altă parte, această criză a generat o ambiţie reînnoită a comunităţii euroatlantice, care este mai hotărâtă ca oricând să apere şi să consolideze democraţia, prin toate mijloacele disponibile”, a transmis ministrul Aurescu.

Dezbaterile interactive ale MLM se desfăşoară cu uşile închise, în baza regulilor de tip Chatham House. Reuniunea MLM Bucureşti este organizată în pregătirea Conferinţei de Securitate de la Munchen din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Conferinţa de Securitate de la Munchen este un eveniment anual de nivel înalt, axat pe politici de securitate internaţională. Iniţiată în 1963, conferinţa a devenit în ultimele decenii cel mai important forum independent pentru dezbaterea şi schimbul de vederi între decidenţii de cel mai înalt nivel, personalităţi de prim-rang în domeniul relaţiilor internaţionale şi al afacerilor globale, respectiv din cercurile academice. Nu numai numărul foarte mare al participanţilor de rang înalt, ci şi subiectele abordate au transformat conferinţa într-un moment de referinţă la nivel mondial. De asemenea, în fiecare an, reuniunea oferă o platformă importantă pentru liderii europeni de relaţionare cu reprezentanţi de nivel din Statele Unite ale Americii, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite