Reuniunea Liderilor de la Munchen, în România. Aurescu: Bucureşti este, timp de 3 zile, capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice. Președintele Conferinței: România este un punct strategic și un partener de încredere

Organizarea reuniunii miniştrilor de externe ai NATO în Bucureşti este o dovadă clară de încredere acordată ţării noastre, care a demonstrat, la rândul său, că joacă un rol important în regiune, cu războiul la graniţele sale. Este mesajul transmis de ministrul român de externe la conferinţa liderilor de la München care a început la București. Este pentru prima oară în istoria acestui format când evenimentul are loc în Europa de Sud-Est.

28 Noiembrie 2022, 11:56 (actualizat 28 Noiembrie 2022, 14:53) | Daniela Mîndrilă, Mihaela Carpea |

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și președintele Conferinței de Securitate de la München, ambasador dr. Christoph Heusgen, au susținut declarații la sediul Muzeului Național de Artă al României, înainte de începerea lucrărilor reuniunii Liderilor de la Munchen.

"Vom avea două zile pline de dezbateri, dezbateri foarte interesante la care participă aproximativ 75 de oficiali de rang înalt în funcţie în acest moment şi foşti oficiali de rang înalt, analişti, experţi în politică externă şi politici de securitate despre provocările şi riscurile la care suntem expuşi acum în regiunea noastră, în Europa şi în zona euroatlantică. Timp de 3 zile, capitala României, Bucureşti, va fi capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice, toţi ochii sunt aţintiţi asupra noastră", a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

"Suntem puşi în faţa multor provocări, iar România este un punct strategic, România este o ţară care s-a dovedit a fi un partener de mare încredere al NATO şi întotdeauna un partener de nădejde pentru Conferinţa de Securitate de la München", a apreciat, la rândul său,  președintele Conferinței de Securitate de la München, ambasador dr. Christoph Heusgen.

StirileTVR.ro vă prezintă evenimentele pe tot parcursul zilei.

Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting - MLM), co-organizată de Ministerul Afacerilor Externe cu Conferinţa de Securitate de la Munchen, reunește peste 75 de participanţi la nivel înalt din peste 25 de state, actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti renumiţi, formatori de opinie, pentru a aborda subiecte de interes major pe agenda regională, europeană şi euroatlantică.

Dezbaterile interactive ale MLM se desfăşoară cu uşile închise.

Reuniunea de la Bucureşti este parte a programului anual al prestigioasei Conferinţe de Securitate de la Munchen. Este organizată în pregătirea Conferinţei din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Precedenta reuniune MLM a avut loc la Washington, în luna mai.

Este pentru prima oară în istoria acestui format când evenimentul are loc în Europa de Sud-Est, această reuşită a demersurilor politico-diplomatice ale României venind inclusiv ca o recunoaştere a importanţei ţării noastre în plan regional, european şi euroatlantic, subliniază MAE.

Agenda întâlnirii de la Bucureşti cuprinde teme relevante pentru securitatea internaţională, cu accente pe evoluţiile din spaţiul estic, regiunea Mării Negre şi Balcanii de Vest. Printre subiectele abordate se vor număra, de asemenea, arhitectura europeană de securitate, implementarea noului Concept Strategic al NATO, ameninţările hibride, securitatea alimentară, criza energetică. Evenimentul de la Bucureşti va avea un impact dincolo de momentul desfăşurării sale, rezultatele urmând să contribuie la fundamentarea dezbaterilor ce vor avea loc anul viitor la Conferinţa de Securitate de la Munchen, precizează Ministerul român de Externe.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI