Reuniunea informală a miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană, Gymnich, la Palatul BNR. GALERIE VIDEO

31 ianuarie 2019, 09:05

Parlamentul European îl recunoaște oficial pe liderul opoziției din Venezuela drept președinte interimar. Subiectul, pe agenda reuniunii miniștrilor de Externe din UE de la București

Vineri, șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, și Federica Mogherini vor prezenta concluziile reuniunii.

Probleme importante de securitate și de politică externă ale Uniunii Europene – pe agenda reuniunilor de la București

ACTUALIZARE 13.30 Miniștrii de Externe continuă să sosească la Palatul BNR.

Șefii diplomațiilor europene sunt întâmpinați de ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini.

ACTUALIZARE 13.11 Federica Mogherini a sosit la Palatul BNR. Ea a subliniat că agenda este extrem de densă astăzi.

„Vom începe discuțiile cu miniștrii cu tema Parteneriatului Estic. Este o prioritate foarte importantă pentru Președinția română, este o prioritate foarte importantă și pentru Uniunea Europeană ca întreg, și sărbătorim anul acesta 10 ani de parteneriat cu evoluții bune. Am văzut că rămân totuși și unele dificultăți, deci va fi o oportunitate să discutăm despre cum să sărbătorim, dar și cum să avansăm în parteneriatul nostru prietenii noștri din est. Apoi vom discuta despre Venezuela, punct introdus pe agendă după evoluțiile de la Caracas”, a declarat Mogherini.

ACTUALIZARE 12.57 Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a ajuns la Palatul BNR.

Unitatea rămâne foarte strânsă la nivelul Uniunii Europene, dar principala problemă acum este să vedem care sunt punctele pe care dorește să le rediscute Marea Britanie și să le renegocieze cu Uniunea Europeană. Din punctul nostru de vedere, din punctul de vedere al Președinției, oferim toată logistica necesară dacă va fi luată o decizie pentru a reîncepe negocierile„, a subliniat ministrul de Externe, întrebat despre Brexit.

ACTUALIZARE 09.05 Oaspeții sunt așteptați la sediul Băncii Naționale a României de la ora 13.30.

Șefii diplomațiilor din cele 28 de state membre, Înaltul Reprezentant pentru politica externă și de securitate,  Federica Mogherini, și comisarul  pentru Extindere, Johannes Hahn, se reunesc în întâlnirea informală organizată la Banca Națională a României.

Printre subiectele care vor fi abordate se află teme de actualitate, precum Parteneriatul Estic (PaE), Venezuela, Siria şi China.

Miniştrii Afacerilor de externe europeni vor avea o sesiune comună de lucru cu miniştrii Afacerilor externe din statele candidate la aderarea la Uniunea Europeană (Albania, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia, Turcia).

Conform cutumei,  este invitat să participe la reuniune şi preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, David McAllister.

Reuniunea informală a miniștrilor de Externe (cunoscută drept „Gymnich”) se desfăşoară bianual, este găzduită de statul care deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene și prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

Cu acest prilej, sunt discutate subiecte importante de pe agenda internaţională şi de interes pentru UE, a căror listă este stabilită de Înaltul Reprezentant în consultare cu statul gazdă.

Spre deosebire de reuniunile Consiliului Afaceri Externe, la discuţiile în format Gymnich nu se adoptă Concluzii şi nici alte documente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite