Reuniunea Consiliului European. Se așteaptă noi sancțiuni la adresa Federației Ruse. Ursula von der Leyen: Rusia nu va mai putea folosi energia pentru a șantaja continentul

Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis
24 martie 2022, 07:21

ACTUALIZARE Șefa UE, Ursula von der Leyen, spune că Rusia nu va mai putea folosi energia pentru a șantaja continentul, transmite BBC News. Președinta Comisiei Europene a declarat că Rusia nu va avea voie să ceară plata în ruble pentru petrol și gaze, așa cum a anunțat Moscova, deoarece aceasta ar echivala cu eludarea sancțiunilor. „Ar fi o decizie unilaterală și o încălcare clară a contractului”, a spus ea. „Ar fi o încercare de a ocoli sancțiunile. Nu vom permite ocolirea sancțiunilor noastre. Vremea în care energia ar putea fi folosită pentru a ne șantaja a luat sfârșit”.

ACTUALIZARE Lucian Pîrvoiu, trimisul special al TVR la Consiliul European, transmite de la Bruxelles pentru Ora de Știri: În mod normal, Consiliul European și întâlnirea G7 a „bogaților lumii” ar trebui să vină cu noi sancțiuni la adresa Federației Ruse. Dacă până acum au fost aplicate sancțiuni care au îngenuncheat economia rusă, cu toate acestea, UE trimite zilnic în Rusia echivalentul a 600 de milioane de euro, contravaloarea contractelor de asigurare a energiei în UE. Dacă conducta de gaz dinspre Rusia ar fi tăiată, atunci economia rusă ar avea și mai mult de suferit. Săptămâna trecută nu s-a ajuns la un acord, e posibil ca acum, liderii, sub imperiul a ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, să ajungă la un numitor comun, mai ales că este prezent și președintele american Joe Biden, care dorește să dea garanții UE că nu va fi o problemă aprovizionarea cu gaze naturale și că Statele Unite se vor ocupa de suplinirea acestor deficite care ar putea apărea pe termen mediu. Putin a convocat și el o reuniune a Consiliului de securitate, au fost difuzate imagini de la Moscova cu președintele Putin stând la discuții cu generalii săi și, pentru prima oară în ultimele săptămâni, apare și generalul Serghei Șoigu, care dispăruse din spațiul public.

La această reuniune a fost invitat să participe şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, ca o reconfirmare a unităţii şi a coordonării transatlantice strânse în contextul de securitate actual generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Președintele american se va alătura discuţiei privind răspunsul la agresiunea Rusiei în Ucraina în prima zi a reuniunii europene.

Agenda de discuţii a Consiliului European vizează, în principal, evoluţiile de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul acordat de către Uniunea Europeană acestei ţări în plan politic, financiar, material şi umanitar. Vor fi abordate şi modalităţile de sprijin în plan european a refugiaţilor ucraineni, facilitate de utilizarea mecanismului de protecţie temporară.

Şefii de stat şi de guvern vor agrea Busola Strategică, instrument care va asigura o ghidare la nivel strategic, pentru următoarea decadă, a acţiunilor în materie de securitate şi apărare la nivelul Uniunii Europene.

În continuarea discuţiilor din cadrul Summitului de la Versailles, liderii europeni vor discuta aspecte legate de asigurarea securităţii aprovizionării cu energie la nivel european, pe fondul măsurilor de reducere a dependenţei faţă de Rusia. Pe baza comunicărilor Comisiei Europene, vor fi abordate situaţia preţurilor la energie, măsurile de sprijin a categoriilor celor mai vulnerabile şi de susţinere, pe termen scurt, a mediului de afaceri.

De asemenea, vor mai fi discutate aspecte economice referitoare la consolidarea Pieţei Interne, gestionarea pandemiei de COVID-19 şi relaţiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relaţia cu China şi situaţia politică din Bosnia şi Herţegovina.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Consiliul European al Uniunii Europene se reuneşte în zilele de 24 şi 25 martie 2022, la Bruxelles, într-o reuniune formală, pentru a lua în discuţie agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitatea şi apărarea, energia, aspectele economice, pandemia de COVID-19 şi relaţiile externe. 

În ceea ce priveşte agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul European va evalua cele mai recente evoluţii de pe teren, inclusiv situaţia umanitară şi refugiaţii. UE îşi menţine angajamentul faţă de Ucraina şi poporul acesteia şi acţionează pentru a oferi sprijin politic, financiar, material şi umanitar coordonat, precum şi sprijin pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice, se arată pe site-ul Consiliului.

Consiliul European va discuta, de asemenea, despre securitate şi apărare, pe baza Declaraţiei de la Versailles din 10-11 martie 2022 şi ţinând cont de noua situaţie în materie de securitate din Europa. În acest context, liderii UE vor discuta despre modul în care UE ar putea să acţioneze mai rapid şi mai decisiv, atunci când se confruntă cu crize, apărându-şi în acelaşi timp interesele şi protejând cetăţenii.

În acest sens, miniştrii de externe şi cei ai apărării din UE, au aprobat, la 21 martie 2022, Busola Strategică, prin care se fac propuneri concrete şi aplicabile, cu un calendar de implementare foarte precis, în vederea îmbunătăţirii capacităţii UE de a acţiona decisiv în crize şi de a-şi apăra securitatea şi pe cetăţenii săi. De asemenea, Busola subliniază importanţa relaţiei transatlantice şi a rolului NATO în apărarea colectivă. O UE mai puternică şi mai capabilă în domeniul securităţii şi apărării va contribui la consolidarea securităţii transatlantice şi a NATO. Se aşteaptă ca Busola Strategică să fie aprobată de Consiliul European din 24-25 martie 2022, menţionează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Un alt subiect luat în discuţie la Consiliul European este energia. În cadrul reuniunii informale de la Versailles, din 10-11 martie 2022, liderii UE au convenit să elimine treptat, cât mai curând posibil, dependenţa de importurile de gaze, petrol şi cărbune din Rusia. Astfel, în reuniunea curentă, Consiliul European va discuta despre preţurile energiei care se menţin la niveluri ridicate şi impactul acestui fapt asupra cetăţenilor şi întreprinderilor, inclusiv în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană va oferi o bază pentru discuţie, propunând opţiuni privind asigurarea unor preţuri accesibile la energie şi a securităţii aprovizionării.

Consiliul European îşi va continua discuţia cu privire la modul de construire a unei baze economice mai solide, astfel cum se prevede în Declaraţia de la Versailles, în special prin reducerea dependenţelor strategice în domenii sensibile precum materiile prime critice, semiconductorii, sănătatea, dimensiunea digitală şi alimentele.

Referitor la răspunsul la pandemia de COVID-19, Consiliul European va face un bilanţ al cooperării internaţionale privind guvernanţa şi solidaritatea în materie de sănătate la nivel mondial, inclusiv prin introducerea vaccinurilor. Consiliul European va discuta, de asemenea, despre lucrările desfăşurate sub îndrumarea OMS cu privire la un viitor instrument menit să consolideze prevenirea pandemiilor, pregătirea pentru pandemii şi răspunsul la acestea.

Totodată, Consiliul European poate aborda şi alte teme specifice de politică externă.

Nu în ultimul rând, liderii UE se vor reuni pentru un summit al zonei euro, care va avea loc în configuraţie deschisă, mai scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

***

Anterioara reuniune a Consiliului European a fost informală, desfăşurată sub egida preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, în zilele de 10 şi 11 martie 2022.
Liderii UE au adoptat, în context, Declaraţia de la Versailles, care prezintă modul în care UE se poate ridica la înălţimea responsabilităţilor sale şi în care poate proteja cetăţenii, valorile şi democraţiile UE, precum şi modelul european. Declaraţia se referă la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi prezintă modul în care UE poate să întărească capabilităţile de apărare, să reducă dependenţele energetice şi să construiască o bază economică mai solidă, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Liderii UE au subliniat faptul că agresiunea militară „neprovocată şi nejustificată” a Rusiei împotriva Ucrainei „încalcă grav dreptul internaţional” şi „subminează securitatea şi stabilitatea la nivel european şi mondial”. Ei au afirmat, de asemenea, că „Rusia, şi complicele său, Belarusul, poartă întreaga responsabilitate”, iar cei care se fac responsabili vor fi traşi la răspundere, inclusiv pentru vizarea fără discriminare a civililor, conform Declaraţiei de la Versailles.

***

Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul „concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată.

 

––––––––––––––––––––––––––––––

Preşedintele Klaus Iohannis mai participă astăzi, tot la Bruxelles, alături de premierul Nicolae Ciucă, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianţei.

Astăzi, sunt programate trei summituri la Bruxelles: NATO, G-7 şi Consiliul European, toate având ca subiect invadarea Ucrainei de către Rusia.

Grupul celor șapte (G7) este o organizație a țărilor puternic industrializate din Statele Unite (SUA), Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit (Regatul Unit).

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite