Reuniunea Consiliului Afaceri Externe: Teodor Meleșcanu și Boris Johnson au discutat despre situația românilor din Marea Britanie

3 aprilie 2017, 19:24

În marja reuniunii, ministrul român al Afacerilor Externe a avut o reuniune bilaterală cu omologul britanic, prilej cu care au fost abordate aspecte privind Parteneriatul strategic dintre cele două țări, inclusiv situația cetățenilor români din Marea Britanie. Ministrul Boris Johnson a exprimat aprecierea pentru aportul comunității românești la dezvoltarea societății britanice și a oferit asigurări privind salvgardarea drepturilor cetățenilor români. De asemenea, ministrul britanic a exprimat compasiunea față de cei doi români răniți în recentele atacuri teroriste de la Londra, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Guvernul de la Bucureşti a promis săptămâna trecută să negocieze la sânge drepturile românilor din Marea Britanie.

Planul guvernului român pentru Brexit este foarte simplu: este planul Uniunii Europene – acela de a negocia pe un mandat comun ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și în același timp de a folosi, odată ce se va încheia procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, de a folosi în raporturile dintre noi și Marea Britanie Parteneriatul strategic încheiat în anul 2003, a subliniat ministrul Afacerilor Externe într-un interviu acordat Televiziunii Române săptămâna trecută.

„Una din liniile roșii pe care nu le vom putea niciodată depăși este cea care se referă la dreptul la liberă circulație și dreptul de muncă al cetățenilor români în Marea Britanie. Din acest punct de vedere, nu poate să fie niciun mesaj mai puțin clar decât acesta (…) Nediscriminatoriu față de toți cetățenii statelor Uniunii Europene”, a precizat Meleșcanu în contextul startului oficial pentru Brexit.

VEZI și Efectul Brexit în Educație. Finanțarea nu este o problemă pentru românii care sunt deja studenți. Din 2018 nu se știe ce se va întâmpla

Cum se intră în legalitate. Românii din Marea Britanie trebuie să facă dovada cu acte că locuiesc în Regat

La reuniunea CAE, discuțiile miniștrilor europeni de Externe s-au concentrat pe situația din Orientul Mijlociu și Nordul Africii: Siria, Yemen și Libia. „Dezbaterea consacrată dosarului sirian a vizat, în contextul celor mai recente evoluții, modalitățile prin care UE poate sprijini eforturile de soluționare a crizei. În intervenția sa, ministrul de externe Teodor Meleșcanu a reiterat sprijinul României pentru soluționarea politică a conflictului, singura opțiune viabilă pentru menținerea unității, suveranității, integrității teritoriale și independenței statului sirian”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, Meleșcanu a exprimat susținere pentru demersurile pe care Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate/ Vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, le întreprinde pe lângă actorii-cheie regionali și internaționali în sprijinul unei soluții politice.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite