Reuniunea Consiliului Afaceri Externe, la Bruxelles. Participă Bogdan Aurescu. UE a dat undă verde pachetului de ajutor de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina

21 februarie 2022, 08:41

Uniunea Europeană a dat undă verde unui pachet de asistență de 1 miliard 200.000 de euro pentru Ucraina, pentru următoarele 12 luni. Este o decizie de ultimă oră anunțată de Bruxelles, unde are loc reuniunea miniștrilor de externe, la care se discută situația de securitate din Ucraina.

Preşedintele american Joe Biden a fost de acord, în principiu, să se întâlnească cu omologul rus Vladimir Puțin, aşa cum a propus liderul francez Emmanuel Macron. Condiţia este ca Rusia să nu invadeze între timp Ucraina. Kremlinul anunţă însă că este prematur să se organizeze un summit Biden-Putin.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă la reuniunea miniştrilor de externe  care se desfășoară la Bruxelles.

Ministrul român de Externe consideră că un summit Biden-Putin ar putea aduce ceva speranță și că soluționarea crizei trebuie să țină cont de parametrii esențiali ai arhitecturii de securitate europene.

Cred că este important că astăzi să discutam despre finalizarea pachetului de sancțiuni pregătit de UE. De asemenea, este foarte important să începem să comunicam cu privire la conținutul acestui pachet, întrucât el are un important efect de descurajare și trebuie să folosim acest efect, a spus ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

La micul dejun, miniştrii de externe ai Uniunii au avut un schimb informal de opinii cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba.

Principalul subiect discutat la Consiliul CAE este reprezentat de cele mai recente evoluţii privind prezenţa militară a Rusiei la graniţa cu Ucraina şi situaţia securităţii europene.

Discuţia de la Bruxelles are loc în condiţiile în care, la 24 ianuarie 2022, Consiliul Uniunii a aprobat concluzii care au subliniat faptul că încercările Rusiei de a recrea linii de demarcaţie pe continentul european subminează fundamentele şi principiile de bază pe care se construieşte securitatea europeană şi au reafirmat sprijinul deplin pentru Ucraina.

Un alt subiect abordat la reuniunea CAE este diplomaţia în domeniul climei, aşteptându-se adoptarea de concluzii în acest sens. Odată cu Pactul verde european, UE şi-a reînnoit angajamentul privind acţiunile climatice ambiţioase, consolidându-se ca lider global în politica şi acţiunea în domeniul climei.

Miniştrii de externe vor discuta şi situaţia din Bosnia şi Herţegovina, în contextul în care ţara se confruntă cu una dintre cele mai profunde crize politice de la sfârşitul conflictului armat din 1995.

Nu în ultimul rând, miniştrii de externe ai UE se vor întâlni cu omologii lor din ţările din Golf în cadrul Consiliului de Cooperare UE-Golf.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite