VIDEO TELEJURNAL

Reuniunea Asociaţiilor comunelor din România. Premierul Sorin Grindeanu: România are nevoie de descentralizare

Distincţia dintre legalitate şi oportunitate va fi definită în Parlament, "indiferent de presiuni", astfel încât administraţia publică să iasă din "starea de paralizie, cu funcţionari cărora le este frică să semneze". Declaraţia a fost făcută de liderul PSD, Liviu Dragnea, la o întâlnire cu primarii de comune. Tot acolo, premierul Sorin Grindeanu a spus că, în ultimele săptămâni, şi-ar fi dorit să fi făcut parte în continuare din administraţia locală, şi nu să conducă Executivul.

20 Februarie 2017, 10:39 (actualizat 20 Februarie 2017, 20:27) |
Sorin Grindeanu, declarație
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Lucrările celei de-a XX-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România au loc între 19 şi 22 februarie 2017.

Peste 550 de primari participă la reuniunea aniversară a 20 de ani de la înfiinţarea Asociației Comunelor din România. Sunt prezenţi ministrul Turismului, Mircea-Titus DOBRE, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shaideh.

Primarii vorbesc despre problemele activităţii curente şi propun proiecte de modificări legislative care să vină în ajutorul dezvoltării comunelor, pentru accesarea de fonduri europene, pentru a găsi soluţii pentru dezvoltarea comunităţilor. Propunerile vor fi urmate apoi de dezbateri.

VIDEO
Sorin Grindeanu, declarație
Premierul Sorin Grindeanu: "De multe ori în aceste săptămâni mi-aş fi dorit să fi făcut parte din rândurile dvs."

"România are nevoie de descentralizare, noi, ca ţară, nu putem să mergem mai departe cu România urbană şi cu România rurală.  Aşteptam proiectele dvs. Avem sursele de finanţare."

"Este prea mare diferenţa dintre cele două românii, românia rurala şi România urban. este de datoria noastră ca prin tot ce înseamnă programele pe care le lansăm să reducem acestă diferenţă. Sunt localităţi care nu au apă, asfalt, nu au canalizare, toate aceste lucruri pot fi făcute prin programele pe care le-am lansat, unele dintre ele vor fi lansate şi mă refer în speial la faza a PNDL în care vor fi finanţate circa 5000 de proiecte pe aceste lucruri", a declarat prim-ministrul Sorin Grindeanu la ieşirea de la sesiunea ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România

VIDEO
Liviu Dragnea, declarație
Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor: "Pentru mulţi dintre cei care stau la Bucureşti în administraţia centrală, este o zonă destul de ceţoasă zona administraţiei locale în special funcţionarea unei primării dintr-o comună. De pe o fereastră de la comună din Bucureşti, România se vede cu totul altfel decât se vede de la fereastra unei primării de comună, cu totul diferit. La Bucureşti nimeni nu vine să-i bată în uşă aşa cum  face în orice comună, orice cetăţean cu orice problemă. Chiar dacă nu este conform legii. Pentru că cetăţenii nu stau cu legea în braţe. ... Ei vin la primărie să îşi găsească rezolvarea în decizia primarului. Este foarte greu să le mai putem explica românilor că noi în continuare trebuie să avem două Românii, una urbană şi una rurală. Aşa ceva nu mai poate fi acceptat!"

"Trebuie să apară foarte clar distincţia dintre legalitate şi oportunitate. Oportunitatea este a celui care a fost ales sau care a fost numit în mod legitim într-un proces democratic. Oportunitatea ţi-o dă legitimitatea unui vot, obligaţiile asumate într-o campanie electorală şi libertatea pentru a lua decizii împreună cu consiliul local pentru a dezvolta comunitatea aşa cum crede acel consiliu local ales de oameni."

VIDEO
Călin Popescu Tăriceanu, declarație
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a propus, luni, în cadrul celei de-a XX-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România, crearea unei bănci de stat, care să finanțeze proiectele comunităților locale.

Vreau să lansez o idee și o temă de reflecție, mai ales pentru Guvern, pentru domnul prim-ministru Grindeanu, și anume — din Fondul suveran de dezvoltare să gândim, poate, crearea unei a doua bănci de stat, pe lângă CEC, care să aibă drept scop principal finanțarea proiectelor comunităților locale. Sigur, CEC, într-o oarecare măsură, face deja acest lucru. Eu țin seama de faptul că nu toate localitățile au suficiente resurse pentru a se angaja în proiecte importante pentru comunitatea lor

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 18°C
IASI 11°C 15°C
CLUJ 11°C 12°C
CONSTANTA 7°C 11°C
CRAIOVA 15°C 17°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI