Reuniune „politico-securitară” israeliano-palestiniană în Iordania, după violenţe sângeroase

Aqaba Iordania
Aqaba Iordania
26 februarie 2023, 15:02

„O reuniune a început duminică la Aqaba, prima de acest gen după mai mulţi ani, între (reprezentanţi) palestinieni şi israelieni, cu o participare regională şi internaţională, pentru a discuta asupra situaţiei din Teritoriile Palestiniene”, a anunţat televiziunea de stat iordaniană.

Potrivit unor surse bine informate, şeful serviciilor de informaţii palestiniene Majed Faraj, şeful serviciului de informaţii interne israelian (Shin Beth), Ronen Bar, coordonatorul Consiliului naţional de securitate al SUA pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, precum şi responsabili ai serviciilor de securitate iordaniene şi egiptene participă la reuniune.

Negocierile sunt menite să „întărească încrederea” între Israel şi palestinieni şi să faciliteze măsuri de acalmie, a anunţat sâmbătă un responsabil al guvernului iordanian, sub protecţia anonimatului.

„Decizia de a asista la reuniunea de la Aqaba, în pofida durerii şi masacrelor pe care le suferă poporul palestinian, vine din dorinţa de a pune capăt vărsării de sânge”, a subliniat pe Twitter partidul Fatah al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, în timp ce alte facţiuni palestiniene au denunţat participarea Autorităţii Palestiniene la reuniune.

Hamas a condamnat într-un comunicat participarea Autorităţii Palestiniene, apreciind „întrevederea cu sioniştii” drept „o ruptură cu consensul naţional palestinian, un dispreţ pentru sângele martirilor, o tentativă făţişă de a disimula crimele lor de ocupaţie şi o undă verde pentru comiterea altor încălcări împotriva poporului nostru, a pământului nostru şi a locurilor noastre sfinte”.

Armata israeliană şi-a înmulţit de aproape un an operaţiunile în nordul Cisiordaniei, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967 şi bastion al grupărilor armate palestiniene.

Miercuri, ea a lansat o nouă incursiune în vechiul oraş Nablus, în căutarea, potrivit armatei, a unor suspecţi implicaţi în atacuri anti-israeliene, trecute sau viitoare.

Potrivit Ministerului Sănătăţii palestinian, 11 palestinieni au fost ucişi şi alţi peste 80 au fost răniţi cu focuri de arme în acest raid, cel mai sângeros din 2005 încoace în Cisiordania.

De la începutul anului, conflictul israeliano-palestinian a curmat vieţile a 62 de palestinieni (printre care membri ai unor grupări armate şi civili, inclusiv minori) şi a nouă civili (printre care trei minori) şi un poliţist israelieni, precum şi a unei ucrainence.

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă