Reuniune NATO la Bruxelles. SUA cer din nou aliaților creșterea bugetului pentru armată

14 februarie 2018, 14:44

NATO își extinde capacitatea de reacție la noile amenințări de securitate, în special tensiunile cu Rusia și tulburările din Irak și Siria. Propunerea unui așa numit Schengen militar în  Europa a venit  din partea Germaniei. Care s-a oferit să găzduiască centrul de comandă pentru acest sistem. S-au prezentat și 2 argumente – Germania este în inima Europei și are experiență logistică.

Noul sistem are ca scop îmbunătățirea mișcării rapide de trupe și de echipamente în Europa, a explicat secretarul general al NATO.

Cel de-al doilea centru nou de comandă al Alianței vizează protejarea canalelor maritime între nordul Americii și Europa și alte infrastructuri critice. Centrul pentru Atlantic ar urma să aibă sediul în SUA. Reuniunea miniștrilor Apărării a abordat din nou tema cheltuielilor militare. Europenii trebuie să facă mai mult pentru apararea lor, a spus Jens Stoltenberg, care a dublat mesajul în acest sens transmis de secretarul american al Apărării. Norvegia a fost atenționată că nu a alocat sumele necesare deși are graniță cu Rusia. SUA au cerut țărilor care nu au decis să aloce doi la sută din PIB pentru Apărare – să facă acest lucru cât mai repede posibil.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite