Reuniune extraordinară a Consiliului Afaceri Externe. Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, va reitera importanţa menţinerii unităţii UE şi a coordonării cu partenerii

Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles
Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles
25 februarie 2022, 06:19

ACTUALIZARE Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), care are ca scop abordarea efectelor agresiunii militare ilegale, neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, arată un comunicat de presă al MAE.

De asemenea, la CAE vor avea loc discuţii în vederea adoptării unui pachet substanţial, robust şi cuprinzător de sancţiuni la adresa Rusiei, aşa cum a fost decis politic de liderii europeni la reuniunea la nivel înalt de joi.

Atunci, Consiliul European a convenit adoptarea de măsuri restrictive suplimentare care să impună consecinţe masive şi severe asupra Rusiei, precum şi un nou pachet de sancţiuni individuale şi economice asupra Belarus.

În acest context, ministrul român de Externe va reitera mesajele de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a principiilor fundamentale care stau la baza ordinii bazate pe reguli, şi va menţiona şi responsabilitatea Belarus în susţinerea agresiunii Rusiei.

Şeful diplomaţiei române va reitera importanţa menţinerii unităţii UE şi a coordonării cu partenerii, în special SUA, dar şi cu NATO şi alţi actori internaţionali, pentru gestionarea actualei crize, ţinând cont de toate dimensiunile şi implicaţiile sale.

___________________

Pe agenda reuniunii se află discutarea unor noi opţiuni de sprijinire a Ucrainei şi a modului în care Uniunea Europeană ar trebui să trateze pe viitor cu Rusia.

Dacă se reuşeşte finalizarea verificărilor de natură tehnică şi juridică până la prânz, s-ar putea chiar aproba oficial un nou pachet de sancţiuni la adresa Rusiei.

Liderii UE au convenit joi asupra unui nou pachet masiv de sancţiuni la adresa Rusiei, care vizează sectoarele energetic, financiar şi al transporturilor.

În primul rând, acest pachet include sancțiuni care vizează 70% din piața bancară a Rusiei și companiile deținute de stat, inclusiv în domeniul apărării.

În al doilea rând,  este vizat sectorul energiei.. Interdicția se referă la domeniul petrolului și va face imposibilă investiția în modernizarea rafinăriilor rusești.

În al treilea rând, se va interzice vânzarea de aeronave și echipamente către companiile aeriene rusești.

În al patrulea rând, va fi limitat accesul Rusiei la tehnologii extrem de importante precum cea a semiconductorilor sau la software de ultimă generație.

Al cincilea punct al pachetului de sancțiuni se referă la vize: diplomații și oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în UE.

Deși Kievul a cerut Uniunii Europene debranșarea Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT o decizie în acest sens nu a fost luată, potrivit The Guardian.

 

Sistemul SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este folosit d epeste 11.000 de instituții finaciare pentru a emite ordine de plată în siguranță și este cheia livrărilor decapital către sectoarele de gaze și petrol ale Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite