Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după atacul american din Siria

7 aprilie 2017, 21:26

Reuniune de urgență, vineri, a Consiliului de Securitate al ONU, după atacul american asupra bazei militare siriene de la Shayrat. Organizația Națiunilor Unite s-a întrunit la cererea Rusiei.

La reuniune participă cei 15 membri ai Consiliului, relatează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

Rusia consideră că acţiunea militară a SUA asupra Siriei este o „agresiune împotriva unui stat suveran”.

Vladimir Safronkov, reprezentant al Rusiei la Naţiunile Unite: „SUA au atacat teritoriul suveran al Siriei”. Oficialul a mai subliniat că Moscova consideră atacul ‘o violare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi un act de agresiune’, informează AFP.

Ambasadoarea americană Nikki Haley a susţinut că reacţia Washingtonului a fost ‘pe deplin justificată’ şi a avertizat: ‘Suntem pregătiţi să facem mai mult, dar sperăm că nu va fi necesar. Statele Unite nu vor sta deoparte când se utilizează arme chimice. Este interesul nostru naţional de securitate vital să împiedicăm răspândirea şi utilizarea armelor chimice’.

Matthew Roycroft, reprezentantul Regatului Unit, a spus înainte de şedinţa Consiliului că Londra ‘susţine pe deplin acţiunea’ americană. În timpul lucrărilor, Matthew Roycroft a arătat că, dacă Rusia nu ar fi blocat prin veto şapte rezoluţii ale ONU, regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad ar fi fost sancţionat, notează Reuters.

Ambasadorul francez la ONU a apreciat că loviturile aeriene americane au fost ‘adecvate’. El şi-a exprimat speranţa că astfel se va marca o schimbare şi se vor relansa negocierile politice privind Siria.

Înaintea reuniunii Consiliului de Securitate, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la reţinere şi a subliniat că pentru conflictul din Siria nu există decât o soluţie politică.

Statele Unite au bombardat în timpul nopţii de joi spre vineri o bază aeriană din Siria. Preşedintele Donald Trump a ordonat atacul după ce aviaţia siriană a folosit gaze de luptă în urmă cu trei zile, împotriva rebelilor. Armele chimice au ucis atunci  cel puţin 86 de oameni.

A fost prima implicare directă a Statelor Unite împotriva regimului condus de Bashar al-Assad.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite