Reuniune a miniștrilor pentru Afaceri Europene, la Palatul BNR. Subiectul principal: viitorul buget multianual. Ciamba: În acest cadru informal, am înțeles mai clar care sunt liniile roșii

12 martie 2019, 09:48

„Azi am avut o primă sesiune care s-a referit la cadrul financiar multianual. A fost în continuarea unui mic dejun de lucru cu reprezentanții Parlamentului European pe aceeași temă, pe modul cum vom putea avansa în perioada următoare negocierile pe viitorul buget al Uniunii Europene. România deja a obținut rezultate”, a subliniat ministrul George Ciamba, în cadrul unei conferințe de presă.

„Următorul cadru financiar multianual este unul dintre cele mai importante dosare pentru noi. Din primele săptămâni ale Președinției, am început să lucrăm la orientarea politică asigurată de Consiliul European din 2018, decembrie, și fără rezultate în timpul Președinției române nu vom reuși să încheiem aceste dosare până la toamnă. Au continuat negocierile cu Consiliul și Parlamentul și cu Comisia în cât se poate de multe sectoare, tocmai de aceea am avut și reprezentanții Parlamentului cu noi, pentru că încercăm să demarăm mai multe trialoguri pentru a continua negocierile”, a adăugat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

„În același timp, voiam să îi avem ca invitați pe membrii Parlamentului European ca să avem un schimb de opinii, deoarece cadrul financiar multianual va fi finalizat de cele 3 instituții împreună – de Parlament, de Comisie și de Consiliu”, a explicat Ciamba.

„Am avut astăzi o dezbatere bună (…) Vom mai avea o dezbatere cam peste o săptămână, important este că, în acest cadru informal, am înțeles mai clar care sunt liniile roșii și cum putem să mergem mai departe pentru a obține rezultate”, a mai arătat gazda evenimentului.

Agenda strategică a Uniunii Europene domină a doua sesiune de discuții.

„Ce înseamnă să discutăm despre Agenda strategică? Întâi să facem inventarul, să vedem care sunt politicile de succes pentru Uniunea Europeană și pentru România. Este important de spus că extinderea este una din politicile de succes, care generează mai multă stabilitate în zonă și întărește piața unică. Acest lucru a mers bine și pentru România și din punctul de vedere al creșterii economice, al bunăstării, și cred că este una din politicile al căror campion este România”, a mai arătat ministrul delegat pentru Afaceri Europene de la București.

___________________________

În cadrul reuniunii informale a miniștrilor și secretarilor de stat pentru Afaceri Europene a avut loc o dezbatere privind cadrul financiar multianual 2021- 2027, un dosar de actualitate la nivel UE, emblematic pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

A doua sesiune de lucru s-a concentrat asupra viitorului Europei, cu accent pe prioritățile cheie care ar trebui să ghideze activitatea Uniunii în următorii 5 ani, în pregătirea noii Agende Strategice a UE.

Agenda reuniunii informale a miniștrilor și a secretarilor de stat pentru afaceri europene:

Cadrul Financiar Multianual 2021-2027

Viitorul buget multianual al UE va trebui să ofere Uniunii resursele necesare pentru atingerea obiectivelor următorilor 7 ani, într-un echilibru între politicile generatoare de creștere și convergență și răspunsul la provocări emergente. În cadrul reuniunii de la Bucureşti, miniştrii şi secretarii de stat pentru afaceri europene împreună cu reprezentanţii instituţiilor europene vor avea o dezbatere cu privire la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, care să contribuie la stimularea avansării în timp util a negocierilor, în conformitate cu Concluziile Consiliului European din decembrie 2018. Obiectivul Președinției României la Consiliul UE este de a continua discuțiile într-un ritm dinamic, în perspectiva facilitării unui acord politic în acest dosar, în toamna anului 2019.

Viitorul UE, inclusiv din perspectiva conturării noii Agende Strategice a UE

Dezbaterile de la București îşi propun să ofere cadrul oportun pentru o reflecție cuprinzătoare cu privire la prioritățile cheie care ar trebui să se reflecte în definirea viziunii strategice a Uniunii pentru următorii cinci ani, pornind de la rezultatele în implementarea Agendei Strategice a Uniunii din iunie 2014.

Discuțiile de la București sunt deosebit de oportune în perspectiva dezbaterilor care vor avea loc la Summit-ul informal pe care România îl va găzdui la Sibiu, la 9 mai 2019, în pregatirea adoptării, la Consiliul European din iunie 2019, a liniilor fundamentale ale viitoarei Agende Strategice a Uniunii pentru perioada 2019-2024, corespunzătoare noului ciclu instituțional, după alegerile europene din mai 2019.

Obiectivul Președinției României la Consiliul UE este acela de a asigura premisele dezvoltării în continuare a proiectului european de o manieră inclusivă, unitară, consensuală, orientată spre rezultate concrete, prin acțiunea comună a statelor membre şi a instituțiilor europene.

Luni, George Ciamba a găzduit o reuniune informală cu statele candidate la aderarea la UE.

Întâlnirea a reprezentat o bună oportunitate de a stimula dialogul cu statele candidate la aderarea la UE (Serbia, Muntenegru, Turcia, Republica Macedonia de Nord și Albania), precum și de a avea un schimb de opinii cu privire la stadiul reformelor interne și al perspectivelor de avansare a relațiilor cu Uniunea Europeană, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

George Ciamba a arătat că România, în calitate de Președinție a Consiliului UE, a exprimat susținerea pentru menținerea politicii de extindere ca prioritate a Uniunii Europene, subliniind succesul acestei politici și valoarea sa adăugată pentru UE în ansamblul său. A încurajat menținerea angajamentului candidaților în eforturile de reformă, esențiale pentru modernizarea și transformarea societăților și pentru facilitarea unor evoluții pozitive în cadrul politicii de extindere, în linie cu concluziile Consiliului UE din iunie 2018.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate reformele parcurse de statele candidate în sprijinul avansării discuțiilor la nivel UE, aceste aspecte urmând să fie promovate de Președinția română la nivelul Consiliului UE şi în dialogul cu instituțiile europene, în perspectiva viitorului Pachet Extindere, document ce urmează să fie publicat de Comisia Europeană la finalul lunii mai.

În cadrul reuniunii au fost apreciate eforturile Președinției României la Consiliul UE pentru avansarea politicii de extindere, prin plasarea acesteia printre prioritățile agendei externe a Președinției, prin evenimentele dedicate regiunii și prin invitarea statelor candidate la evenimente de nivel organizate pe parcursul mandatului. Totodată, au fost discutate modalități prin care sprijinul UE pentru statele candidate poate fi eficientizat, în vederea stimulării unor progrese substanțiale, în beneficiul cetățenilor.

În discuțiile cu reprezentanții statelor candidate a fost subliniată contribuția politicii de extindere la realizarea obiectivului unei Europe mai puternice, unite, capabile să exercite un rol puternic pe plan global.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite