Retrospectiva principalelor evenimente care au marcat lumea în 2022

3 ianuarie 2023, 10:33

Solidaritatea euroatlantică a fost și rămâne raza de speranță în acest context: speranţa că răul nu poate învinge, că lupta pentru liberatate și democrație va triumfa. Summitul NATO de la Madrid din iunie a pus bazele politice și militare pentru victoria Ucrainei: zeci de miliarde de euro și dolari s-au pus în mișcare pentru a asigura rezistența la șocul invaziei, stabilizarea frontului, alungarea agresorului din zona Kievului, din Harkov și din sud. Aceasta înseamnă, între altele, echipamente de protecție individuală, armament antiaerian, lansatoare HIMARS, muniții pentru artileria de înaltă precizie, transformatoare electrice și, în curând, rachete Patriot.

Alegerile din SUA, de la jumătatea mandatului au fost puternic marcate de aceeași cerință presantă: arme, arme arme! Nu puteau scăpa radarului emisiunii convulsiile Dosarului Schengen, dezbaterile privind răspunderea politicii noastre externe pe acest dosar.

În ultimă instanță, bilanțul anului încearcă să puna în lumina evoluțiile posibile, cu gândul la pacea care ar trebui să vina, dar și cu un accent asupra rolului României în acest proces.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite