Retragerea din Afganistan, discutată de SUA cu aliații din NATO. Joe Biden: E momentul ca trupele americane să se întoarcă acasă

Aliații din cadrul NATO au decis să înceapă finalizarea misiunii în Afganistan ca urmare a deciziei SUA de a se retrage. Președintele american, Joe Biden, a anunțat miercuri seară că, după o prezenţă de 20 de ani, tupele americane vor începe să plece din Afganistan.

14 Aprilie 2021, 19:56 (actualizat 14 Aprilie 2021, 23:53) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Retragerea din Afganistan, discutată de SUA cu aliații NATO"

Joe Biden, preşedintele SUA: După consultări temeinice cu aliaţii şi partenerii noştri, cu liderii noştri militari şi cu cei din serviciile de informaţii, cu diplomaţii şi experţii noştri în dezvoltare, cu Congresul şi cu vice-preşedintele, precum şi cu dl.Ghani (preşedintele afgan), am ajuns la concluzia că e momentul să punem capăt celui mai îndelungat război al Americii. E momentul ca trupele americane să se întoarcă acasă. Conform acordului şi intereselor noastre naţionale, Statele Unite vor începe retragerea pe 1 mai, anul acesta.

Președintele SUA a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de termenul limită de 1 mai, convenit cu talibanii de fosta administrație. Retragerea ar uma să aibă loc până pe 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atentatele din SUA.

Președintele Joe Biden a trimis 2 emisari de rang înalt la NATO pentru evaluarea situației alături de aliați.

Forțele NATO vor pleca împreună din Afganistan. Este anunțul făcut de șeful diplomației americane, Antony Blinken, care se află împreună cu șeful Pentagonului la Bruxelles, la reuniunea Alianței.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: Mă aflu aici pentru a lucra strâns cu aliaţii noştri, cu Secretarul general pe principiul pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună, ne adaptăm împreună şi ieşim împreună. Vom colabora strâns în săptămânile şi lunile ce vin pentru o retragere a forţelor noastre din Afganistan, coordonat, în condiţii de siguranţă.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Salutăm această oportunitate de a ne coordona strâns şi de a ne consulta toţi aliaţii asupra prezenţei noastre viitoare în Afganistan.

În Afganistan se mai află 2500 de militari americani. Alături de ei sunt în jur de 7000 de forțe ale coaliției, în principal din țări NATO dar și din Georgia și Australia. România are 619 militari în zonă.

În 2011, perioada de vârf a prezenței americane pe teritoriul afgan, 100.000 de militari erau desfășurați în regiune.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI