Reţea de falşi producători agricoli la Constanța. Inspectorii OPC spun că sunt vândute legume și fructe de import drept românești

Legume şi fructe de export vândute ca marfă românească. Este metoda prin care mulţi deţinători de certificate de producător s-au îmbogăţit peste noapte. La Constanţa, inspectorii OPC au descoperit o adevărată reţea de falşi producători agricoli. Din 20 de comercianţi verificaţi, niciunul nu a putut demonstra că legumele puse la vânzare provin de pe terenurile proprii.

16 Octombrie 2017, 19:37 |
Legume românești doar cu numele
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Comerciantul vizitat de inspectorii OPC avea pe taraba din piaţă legume de toate felurile, iar din foaia de inventar părea să fie un producător agricol important. Când au ajuns la grădina acestuia, specialiştii au rămas stupefiaţi de peisajul dezolant: tufişuri, buruieni şi nici urmă de culturi.

Inspectorii OPC au descoperit că, adesea, comercianţii de legume deţin certificate de producător agricol, deşi unii nu au pus mâna pe o sapă în viaţa lor. Cei mai mulţi nici măcar nu deţin grădini ori sere, iar marfa e cumpărată la negru, fără niciun act de provenienţă.

Cum nu au o producţie proprie, foarte mulţi comercianţi achiziţionează legume şi fructe din en-gros sau din import şi le vând scump, pretinzând că sunt produse româneşti.

Înşelăciunea este rentabilă, mai ales că majoritatea clienţilor caută produse autentice româneşti.

Pentru adevăraţii producători, practicile incorecte ale samsarilor din pieţe sunt o cale sigură spre faliment. Mulţi nu mai au loc în pieţe şi se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă.

Inspectorii OPC au identificat 20 de falşi producători.

Adevăraţii cultivatori susţin că vina o poartă primăriile care emit certificate de producător fără să verifice mai atent dacă solicitanţii deţin şi suprafeţe cultivate de teren.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI