Moscova face paşi către limitarea libertăţii de exprimare. După ce a pus la zid presa independentă din Rusia, acum unele entităţi de presă din Statele Unite ale Americii şi din alte ţări ar putea fi declarate 'agenţi străini'. Duma de stat ar urma să adopte, săptămâna viitoare, prevederi în acest sens. Printre acestea, furnizarea de informaţii complete cu privire la finanţare. Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova, vine cu detalii.
Intenția deputaților ruși trebuie văzută și în altă cheie, mai ales că mesajul Moscovei sună cam așa pentru presa străină: vor fi luați în colimator reprezentanții media din statele care îi împiedică pe jurnaliștii ruși să își desfășoare activitatea.
Presa din Rusia care va fi catalogată drept "agent străin" va fi obligată să își dezvăluie sursele de finanțare, să ofere detalii despre salariați și chiar despre cei cu care colaborează.
Entitățile media respective vor trebui să specifice inclusiv pe rețelele de socializare că au titulatura de "agent străin".
La Moscova se vorbește că sunt vizate mass media din Statele Unite, în special CNN, Radio Europa Liberă și Vocea Americii.
Asta nu înseamnă că punctele de corespondență respective vor fi închise, însă este evident că vor fi supuse anumitor presiuni.
Demersul Moscovei este, de fapt, o reacție de răspuns la solicitarea Ministerului american al Justiției ca televiziunea rusă Russia Today să se înregistreze ca "agent străin" în Statele Unite.
Împreună cu agenția de presă Sputnik, cele două entități media, finanțate de statul rus, sunt percepute drept înstrumente de propagandă ale Kremlinului. Mai mult, sunt suspectate că ar fi influențat campania pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite în 2016.