Restricţii pentru presa străină din Rusia. Entități media din SUA și din alte țări ar putea fi declarate agenți străini

11 noiembrie 2017, 20:40

Intenția deputaților ruși trebuie văzută și în altă cheie, mai ales că mesajul Moscovei sună cam așa pentru presa străină: vor fi luați în colimator reprezentanții media din statele care îi împiedică pe jurnaliștii ruși să își desfășoare activitatea.

Presa din Rusia care va fi catalogată drept „agent străin” va fi obligată să își dezvăluie sursele de finanțare, să ofere detalii despre salariați și chiar despre cei cu care colaborează.

Entitățile media respective vor trebui să specifice inclusiv pe rețelele de socializare că au titulatura de „agent străin”.

La Moscova se vorbește că sunt vizate mass media din Statele Unite, în special CNN, Radio Europa Liberă și Vocea Americii.

Asta nu înseamnă că punctele de corespondență respective vor fi închise, însă este evident că vor fi supuse anumitor presiuni.

Demersul Moscovei este, de fapt, o reacție de răspuns la solicitarea Ministerului american al Justiției ca televiziunea rusă Russia Today să se înregistreze ca „agent străin” în Statele Unite.

Împreună cu agenția de presă Sputnik, cele două entități media, finanțate de statul rus, sunt percepute drept înstrumente de propagandă ale Kremlinului. Mai mult, sunt suspectate că ar fi influențat campania pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite în 2016.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite