VIDEO TELEJURNAL

Restricţii de circulaţie în Franţa după ce s-a constatat creşterea nivelului de poluare

În marile oraşe din Franţa se aplică din nou, marţi şi miercuri, restricţii de circulaţie - după ce s-a constatat creşterea nivelului de poluare.  E deja în vigoare obligaţia ca toate maşinile să aibă la vedere, sub forma unui abţibild, detalii despre cât de mult poluează vehiculul. Acum a fost reactivat sistemul alternativ de circulaţie în funcţie de numărul de înmatriculare, par sau impar.

24 Ianuarie 2017, 14:03 (actualizat 24 Ianuarie 2017, 14:05) Știrile TVR |

Vinieta "CritAir" - adică un certificat privind calitatea aerului şi care indică nivelul de poluare al maşinii- este obligatorie în capitala franceză. În funcţie de culoarea acestuia şoferii au dreptul să circule prin Paris. Sistemul abia a intrat în vigoare aşa că deocamdată poliţia este îngăduitoare.  

De acum înainte însă absenţa vinietei îi va costa pe şoferi o amendă de 68 de euro şi reţinerea maşinii. În total sunt cinci tipuri de viniete în funcţie de cât de poluantă este maşina, iar cei cu numărul 5, adică maşini pe motorina fabricate înainte de anul 2001, nu vor avea voie să circule în Paris şi pe o raza de 5 km în jurul capitalei.

Se introduc date despre maşina, printre care anul de fabricaţie şi tipul de combustibil folosit şi le este emisă aceasta vinietă. Sistemul a început să fie implementat şi la Lyon. Acolo se aplică în continuare şi sistemul de circulaţie alternativă în funcţie de numărul de înmatriculare, par sau impar.

Iar la Bordeaux şi Toulouse autorităţile au limitat viteza pe şoselele principale la 70 de km pe oră, de la 90 sau 110. Franţa se confruntă în ultima perioadă cu un nivel alarmant de poluare cauzată în principal de mijloacele de transport.

Potrivit cifrelor oficiale, anual în Franţa se înregistrează 48 de mii de decese premature din cauza poluării.  

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI