Pandemia a dus la cea mai mare scădere a emisiilor de carbon din istorie. Cea mai mare influență o are reducerea transportului rutier. În Europa, transportul aerian este în scădere cu 90%

Omenirea traversează cea mai mare scădere a emisiilor de carbon înregistrată vreodată, pentru că nici un război, nici o recesiune, nici o pandemie anterioară nu au avut un impact atât de dramatic asupra emisiilor de CO2 în secolul trecut, precum Covid-19, potrivit BBC.

06 Mai 2020, 17:38 (actualizat 06 Mai 2020, 17:55) Știrile TVR |
Impactul carantinei asupra emisiilor de CO2 la New York și Paris / FOTO: https://www.bbc.com/
Impactul carantinei asupra emisiilor de CO2 la New York și Paris
Emisii de CO2 la nivel global

Chiar dacă vom vedea o cădere masivă în acest an, concentrațiile de CO2 din atmosferă și care se încălzesc planeta nu se vor stabiliza până când lumea nu va ajunge la zero emisii.

De la gripa spaniolă, care a ucis milioane de oameni în urmă cu peste 100 de ani, expansiunea globală a emisiilor de CO2 a crescut masiv.

În timp ce sursele de energie convențională au transformat lumea, emisiile de carbon au crescut temperaturile globale cu puțin peste 1grad Celsius de la mijlocul anilor 1850 și ar putea crește cu 3-4 grade C până la sfârșitul acestui secol, dacă nivelul de CO2 nu este redus.

Criza financiară din 2008-2009 a redus emisiile doar cu aproximativ 450 de milioane de tone, valoare mult mai redusă decât scăderea CO2 din perioada următoare celui de-al doilea război mondial, de aproximativ 800 de milioane de tone.

(w620) Emisii de

De asemenea, valoarea este mai mică decât cea din perioada recesiunii globale de la începutul anilor '80, care a urmat crizei petrolului de la sfârșitul anilor '70.

În această perioadă, nivelul de CO2 a scăzut cu aproximativ un miliard de tone.

Însă pandemia din 2020 depășește toate aceste valori.

Agenția Internațională pentru Energie a anunțat  că lumea va folosi cu 6% mai puțină energie în acest an - echivalentul pierderii consumului din India.

O serie de analize diferite arată că emisiile din acest an vor scădea cu 4-8%, undeva între 2 și 3 miliarde de tone de gaze, valoare de 6 - 10 ori mai mare decât la ​​ultima recesiune globală.

Blocajele au redus cererea globală de energie electrică cu 20% sau mai mult, spune IEA.

Pe parcursul întregului an, nevoia de energie electrică va scădea cu 5% - cea mai importantă de la Marea Depresiune din anii 1930.

Modificările cererii de energie vor avea un efect negativ asupra cererii globale de cărbune, care urmează să scadă 8% în acest an.

Cu China prima țară care și-a oprit economia ca răspuns la virus, consumul de cărbune a scăzut brusc la început, deși acum revine, iar așteptarea analiștilor energetici este că producția din acest an va scădea cu puțin peste 1%.

Cercetătorii spun că emisiile de CO2 sunt afectate în prezent, în cea mai mare măsură, de reducerea transportului rutier.

Potrivit AIE, activitatea globală de transport rutier global a scăzut la 50% din nivelul anului 2019 până la sfârșitul lunii martie 2020.

"În recesiunea din 2009, cererea medie de petrol a scăzut cu 1,3 milioane de barili pe zi față de 2008. Iar acum 2020 este cu 10 milioane de barili pe zi mai mică decât în ​​2019", a declarat Erik Holm Reiso, de la Rystad Energy, o firmă de cercetare independentă. „Este un ciclu mult mai sever”.

În mod similar, călătoriile aeriene au scăzut enorm, dar cu cantități diferite în diferite regiuni. În Europa, numărul zborurilor este în scădere cu aproximativ 90%, în timp ce în SUA reducerea a fost mai lentă, cu aproximativ jumătate din numărul de avioane decolate față de anul trecut.

Totuși, la nivel global, cererea de combustibil pentru aviație a scăzut cu 65% în aprilie față de anul trecut.

Parisul a înregistrat o scădere a CO2 de 72% (+/- 15%) în luna martie față de normal, iar la New York, în aceeași perioadă, scăderea este de aproximativ 10%.

„În zona Parisului, nu există centrale electrice mari, nici site-uri industriale”, spune Philippe Ciais, de la Institutul Pierre Simon Laplace din Paris. "O altă diferență este dacă imobilele sunt încălzite cu combustibili sau cu electricitate. În Franța, aproximativ 70% din energia electrică provine din energie nucleară."

O mare parte din CO2 din New York provine din emisiile legate de încălzirea clădirilor. Dar emisiile semnificative provin din centralele cu combustibil fosil bazate în limitele orașului. Mașinile ocupă o proporție mult mai mică din consumul total de energie.

Pe de altă parte, scăderea emisiilor de carbon care a urmat recesiunii în 2009 a fost urmată de o creștere accentuată de aproape 6% în 2010. Ceva similar s-ar putea întâmpla în următorii doi ani.

(Sursa: Mediafax)

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 27°C
IASI 35°C 28°C
CLUJ 26°C 26°C
CONSTANTA 29°C 26°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI