Restricții pentru Moscova în sistemul internațional de plăți și implicațiile pentru economiile celorlalte țări

27 februarie 2022, 22:27

După discuții aprinse între state, Uniunea Europeană a decis excluderea unor bănci rusești importante din sistemul internațional de plăti SWIFT.

Germania, Italia și Ungaria s-au opus până în ultima clipă – de teamă că propriul sector economico-financiar va avea de suferit. Dar, în cele din urmă, au ajuns la un acord.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Ne vom asigura că anumite bănci din Rusia vor fi eliminate din SWIFT. Astfel, aceste bănci vor fi deconectate de la sistemul internaţional de plăţi şi nu vor mai putea opera global.

„Swift” este un sistem securizat de comunicații folosit la nivel global, prin care se transmit mesaje cu operațiuni de plată între bănci.

Excluderea unora din rețea va îngreuna tranzacțiile și va afecta exporturile și importurile Federației Ruse, consideră economiștii.

Andreea Nica, analist financiar: Băncile rusești rămân pe dinafară, ceea ce înseamnă că nu vor mai putea să sprijine și nici să finanțeze acest război și nu vor mai putea să își desfășoare contractele comerciale cu diferiți comercianți din Rusia prin intermediul lor. Depinde foarte mult de numărul băncilor rusești care vor fi excluse. După cum știm, Rusia are sute de bănci.

O altă sancțiune propusă vizează înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: O bancă internaţională căreia îi sunt blocate activele externe practic a dispărut din piaţa valutară, nu mai poate să facă schimburi, nu mai poate să aducă valută în ţară. Uitaţi-vă cum se mişcă rubla. Deja e în cădere puternică.

Economiștii avertizează însă că, odată cu excluderea unor bănci rusești din rețeaua Swift, ar putea fi afectați și partenerii comerciali importanți ai Federației Ruse, precum Germania și Franța.

Cristian Păun: profesor de economie, Academia de Studii Economice: Ai o problemă dacă ai de încasat bani din Rusia, adică dacă ai vândut lucruri către Rusia și pe care în momentul de față Rusia nu le va mai putea plăti către tine din acest motiv. Deci exporturile vor fi, cu siguranță, afectate, nu vor mai putea fi încasate. Importurile sunt favorizate pentru că se deschide calea amânării plăților.

Reprezentanții organizațiilor care promovează colaborarea economică dintre România și Rusia nu exclud însă că și relațiile comerciale cu țara noastră ar putea fi afectate.

Tudor Afanasov, președinte, Camera de Cooperare Economică oi Culturală Româno-Rusă: Orice atac la aceste companii, orice boicotare de fapt va afecta proprii noștri cetățeni. Îi va afecta pe cei care lucrează în aceste companii, va afecta o grămadă de sectoare conexe.

Autoritățile europene au mai decis înființarea unui grup de lucru care îi va vâna pe oligarhii ruși. Averile lor vor fi confiscate dacă au fost obținute ilicit. Pe listă sunt 100 de miliardari ruși.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite