Restaurare nefericită în Spania. Trei statui din secolul al XV-lea au fost distruse de o enoriașă

9 septembrie 2018, 20:59

Biserica din acest mic sat din nordul Spaniei se mândrea cu trei sculpturi din lemn realizate în secolul al XV-lea și care îi prezentau pe Fecioara Maria cu pruncul Isus și pe Sfântul Petru. Din dorința de a conserva lucrarea, preotul i-a permis unei localnice să-și pună la lucru talentul artistic. Rezultatul a șocat pe toată lumea: culori țipătoare și Fecioara Maria machiată. Autoritățile au demarat o anchetă.

Jenaro Alonso, ministrul regional al Culturii: „Asemenea lucrări sunt prevăzute în legea patrimonului şi este responsabilitatea Comisiei Patrimoniului Cultural. Vom face ce ţine de noi, dar situaţia este absolut dezgustătoare”.

Va fi chemat un restaurator profesionist să încerce să salveze sculpturile. Și nu este prima situație nefericită de acest fel. Anul acesta o statuie a Sfântului George ce data din secolul al XVI-lea a fost transformată într-o adevărată caricatură, iar în 2012 fresca Ecce Homo pictată într-o biserica de lângă Zaragoza în urmă cu 100 de ani a fost distrusă de o enoriașă talentată.

„Toată lumea care întră în biserică mă vedea că lucrez. Nu am făcut-o în secret”.

Episodul a fost foarte mediatizat și transformat chiar într-un spectacol de operetă, iar biserica a devenit un adevărat magnet pentru turiști. Deocamdată, în cazul Fecioarei Maria cu părul turcoaz, localncii sunt rușinați și se închid în case de câte ori apare cineva străin în sat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă