#RespectCelorDinLiniaIntai | Echipajul care transportă pacienții cu izoleta. Pompierii nu au suficiente izolete și îmbracă pacienții infectați în combinezoane de protecție

17 aprilie 2020, 19:41

S-a primit alarma și începe procedura de echipare. Cu teamă în suflet.

“O epidemie nu este ca o boala văzută – să vezi un om care are o rană sau ca la un accident rutier cu mâini sau picioare rupte. Nu se vede, nu știi. În pericol suntem în fiecare zi. Punem foarte mult accent pe echipare să fim cât de mult se poate izolați”, spune plt.adj. Laurențiu Neagoe,  detaşamentul de Pompieri „Apărătorii Patriei”.

Două perechi de mănuși sigiliate cu bandă adezivă încheie pregătirea. Echipajul de intervenție pleacă în misiune.

Pompierii nu au suficiente izolete și  îmbracă pacienții infectați în combinezoane de protecție, apoi îi urcă în autospecială. Acest transport a devenit aproape o rutină, dar au emoții de fiecare dată.

O parte dintre pompierii bucureșteni nu se mai duc la familiile lor. Stau în camerele de hotel puse la dispoziția personalului care luptă cu epidemia. Aproximativ 10-15 dintre ei s-au infectat, iar în jur de 80 sunt în izolare. Majoritatea însă lucrează în continuare. Cel mai greu le este când pacienții sunt copii.

Când misiunea se încheie. echipajele își duc autospecialele la margine de București. Specialiștii care fac decontaminarea trec imediat la treabă.

“Avem cortul de decontaminare personal. De decontaminează cu o soluție pe bază de clor, se așteaptă pentru acționare în jur de 15 minute. Trebuie să fim atenți atunci când coborâm scara mașinii, să fim atenți să nu ciupim mănușile sau când dezbracăm să nu rupem costumul. La fel pentru personal, când îl dezbrăcăm să fim atenți să nu îi facem mai mult rău decât bine”, explică plt. maj. Alin Matei, decţia CBRN a ISU Bucureşti-Ilfov.

Pompierii o iau de la capăt. În fiecare zi. O misiune care nu stârnește invidie, ci doar recunoștință și respect. În țoață tara, 41 de militari sunt confirmați pozitiv și aproape 250 stau în carantină sau în izolare, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă