Respectarea drepturilor omului în țara noastră, în vizorul Consiliului Europei. Comisar pentru Drepturile Omului: România are mulţi paşi de făcut

17 noiembrie 2018, 09:29

Numeroase scene de groază au avut loc de-a lungul ultimilor ani în multe centre de plasament din România.

În urmă cu doar câteva luni, angajatele unei astfel de instituții din Ploiești au fost suspectate că maltratau copiii și se îndemnau între ele să-i lovească.

Reprezentanții ONG-urilor au găsit cazuri grave și în centrele pentru adulți.

Problemele din România sunt și în atenția Consiliului Europei.

Dunja Mijatović: „Doar să scazi numărul persoanelor instituţionalizate, nu este suficient. Nu este dezinstituţionalizarea pe care aş fi vrut să o văd (…) Le-am cerut să facă mai mult şi să se asigure că totul este raportat corect”.

Un proiect de lege aflat în Parlament vrea să ia dreptul ONG-urilor să facă vizite de monitorizare independente în aceste centre și să le permită accesul doar în prezența unui expert al Consiliului de Monitorizare, organism al statului.

Dunja Mijatović:  „Este confuz şi asta le-am spus şi interlocutorilor mei. (…) Ca şi comisar, am încercat să pun cap la cap, împreună cu echipa mea, cine face ce, de ce avem agenţii care îşi suprapun competenţele , de ce anumite agenţii şi directori nu ştiu ce au de facut , ce trebuie să facă sau să nu facă, cine este mandatat să facă diverse lucruri”.

La începutul anului viitor, comisarul Consiliului Europei va face un raport complet legat de vizita în țara noastră, cu recomandări pentru autorități.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite