„Respect” – tema ediției din 2017 a Salonului European de Bandă Desenată

Stirile TVR sunt partener media al evenimentului
Stirile TVR sunt partener media al evenimentului
24 aprilie 2017, 14:14

Noua ediție este reunită sub o temă extrem de actuală, RESPECT, aleasă în acord cu evenimentele care au marcat deopotrivă scena politică europeană și pe cea socială din ultima perioadă: conflictele, dezbaterile legate de criza refugiaților sau nesiguranța generată de focarele de terorism.

Lucrările artiștilor din cele 15 țări incluse în cadrul acestui proiect (Austria, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Spania, Suedia și Olanda), ce urmează să fie expuse timp de două săptămâni la Rezidența Scena9 (str. I.L. Caragiale 32), reflectă această tematică și noua arhitectură a tensiunilor politice și sociale europene.

Partenerul central în dezvoltarea conceptului tematic al expozitiei din acest an este Proiectul „Respect”, inițiat în Rusia, ce își propune să aducă în discuție teme sociale și politice de actualitate, prin intermediul benzii desenate. Cinci țări prezente în expoziție – Marea Britanie, Spania, Germania, Finlanda și Franța – participă la ediția din acest an a Salonului cu lucrări în cadrul acestui proiect: „Este vorba despre povești care aduc în prim-plan oamenii invizibili din jurul nostru, alegeri cu care se confruntă cei tineri sau interacțiunea dintre minorități și majorități.

Vor fi, de asemenea, creații precum contribuția olandeză ori cea suedeză a Sarei Granér, care ne vorbesc despre nevoia de căldură umană. Artista Dimitra Adamopououlu din Grecia, artista cehă Toy Box și lucrarea austriacă a Proiectului Blickwinkel reflectă criza refugiaților, iar banda desenată poloneză are ca temă istoria romilor în Europa. Toleranța este reamintită în lucrările artiștilor din Italia și Cipru, iar povestea artistei estoniene, Maarika Martins, dă un exemplu optimist de deschidere față de ceilalți. Impresionantă este mai ales varietatea lucrărilor pe teme sociale semnate de artiști români, un segment al expoziției curatoriat de Alexandru Ciubotariu, partener dedicat cu mult profesionalism acestui proiect încă de la prima ediție”, a declarant Elisabeth Marinkovic, Directoarea Forumului Cultural Austriac, coordonatorul ediției 2017 a SEBD.

Programul evenimentelor plănuite în acest an se încadrează, de asemenea, în aceeași linie semantică. „Banda desenată în sprijinul femeilor: hărțuirea sexuală și traficul de persoane”, „Reprezentarea marginalilor în banda desenată”, „Reflecții grafice asupra depresiei, a singurătății și a vieții adulte”, „Etichetarea și bullying-ul din școli” – acestea sunt doar o parte dintre temele dezbaterilor din cadrul ediției din acest an a Salonului European de Bandă Desenată. Programul include și o serie de evenimente dedicate unor specializări conexe, precum este cel dedicat traducătorilor de banda desenată, oraganizat în parteneriat cu Asociația Română a Traducătorilor Literari (ARTLIT).  Un program dens de mese rotunde, dezbateri și prezentări, evenimente deschise deopotrivă profesioniștilor, cât și publicului larg, conceput și coordonat de Asociația Jumătatea Plină și realizat cu sprijinul institutelor participante.

La ediția din acest an a Salonului European de Bandă Desenată, Experimental Project și Olivia Nițiș s-au ocupat de crearea și implementarea conceptului expozițional al proiectului. Vizualul ediției este semnat de artistul Alexandru Ciubotariu, cel care semnează și curatorierea expoziției românești.

Lansarea proiectului are loc chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, printr-un eveniment inedit, reunind vernisajul expoziției găzduite la Rezidența Scena9 și un performance de muzică și desen live, susținut de formația austriacă Bonnage Horreur.

Ştirile TVR sunt partener media al evenimentului

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite