Republica Moldova va continua cooperarea cu România în domeniul energetic. Memorandum de înțelegere între cele două țări, semnat la Bucureşti

19 mai 2023, 09:06

Cooperarea energetică dintre Republica Moldova și România se va concentra pe realizarea unor proiecte concrete precum lucrări suplimentare ale gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care vor asigura fluxul de gaze în ambele sensuri, respectiv în ambele direcții. Va fi analizată posibilitatea de a mări capacitatea de debitare a gazoductului Iași-Ungheni.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Am aprobat un memorandum, printre care creşterea capacităţii de interconectare pe gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău în aşa fel încât să vedem cât este nevoie şi, de asemenea, extinderea gazoductului pe Centura Chişinăului, să vedem ce putem face mai mult pentru a integra şi asigura securitatea în aprovizionarea Republicii Moldova prin România.

Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova: Eu sunt absolut sigur că această securizare sau creşterea capacităţii gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău şi ramificaţia la Bălţi, ar diminua eventualele riscuri de alimentare inclusiv a Republicii Moldova, dar ne-ar permite să utilizăm coridorul Grecia-Bulgaria-România din Republica Moldova pentru a pompa gaze în Ucraina.

De asemenea, cele două state îşi doresc cuplarea pieţelor centralizate de energie electrică din Republica Moldova cu cele organizate de un operator al pieţei de energie electrică desemnat din România.

România a fost alături de Republica Moldova care s-a confruntat cu un șantaj energetic din partea Rusiei. Ţara noastră a început în luna decembrie să exporte către vecinul de peste Prut gaze prin conducta Iași-Ungheni.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite