Republica Moldova va acţiona în judecată Gazprom, anunţă ministrul Andrei Spînu

Ministrul Andrei Spînu
Ministrul Andrei Spînu
15 decembrie 2022, 10:37

”Faptul că noi suntem nevoiţi să cumpărăm gaz şi curent de pe piaţă (internaţională) este din vina Gazpromului şi juriştii noştri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acţiona concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului”, a afirmat Spînu, citat de Unimedia.

În opinia oficialului de la Chişinău, ”criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin”.

”Dacă acest concern şi-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare şi toţi vor avea gaz şi energie”, a afirmat el.

Spînu a dat asigurări că Republica Moldova va cere despăgubiri companiei ruse, dat fiind că, din cauza Gazprom, autorităţile din Republica Moldova s-au văzut obligate să reloce ”bani de pe alte segmente, să luăm credite”.

”Gazprom poate face orice. În ultimul an, ei ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda”, a amintit el.

De luni de zile, Republica Moldova se confruntă cu întreruperi în furnizarea de gaz rusesc şi cu pene de curent, ceea ce a provocat mari probleme în ţară, care s-a văzut nevoită să ceară ajutorul Uniunii Europene şi să cumpere volume suplimentare de la ţări terţe.

În octombrie, Gazprom a redus cu 30% furnizarea de gaz către Moldova şi cu 50% în noiembrie, comparativ cu cantităţile stabilite, iar în decembrie scăderea va fi de 56,5%, aminteşte EFE.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite