Republica Moldova: Regim special de activitate de la 1 martie. Procesul de studii se va desfășura online

În contextul creșterii numărului cazurilor noi de COVID-19 și al deceselor, Comisia Națională extraordinară de Sănătate Publică(CNESP) a Republicii Moldova a decis instituirea unui regim special de activitate la nivel naţional, în perioada 1-15 martie 2021.

27 Februarie 2021, 10:47 (actualizat 27 Februarie 2021, 10:49) |
Guvernul de la Chișinău. Guvernul Republicii Moldova

Potrivit CNESP, în Republica Moldova se înregistrează o creştere esenţială a numărului cazurilor noi de COVID-19, iar zilnic se înregistrează în medie 20 de decese.

În acest context, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a decis instituirea unui regim special de activitate la nivel naţional, în perioada 1-15 martie 2021.

Astfel, instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior, în instituţiile publice şi private vor desfăşura procesul de studii în regim online. Olimpiadele şcolare nu vor mai putea fi organizate cu prezenţa fizică a persoanelor.

Totodată, se interzice activitatea instituţiilor teatral-concertistice şi a caselor de cultură cu prezenţa spectatorilor, iar transportul public în municipiul Chişinău va fi sistat în zilele de sâmbătă şi duminică.

Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică a mun. Chişinău va stabili un regim de circulaţie limitat al transportului public în raza municipiului.

Instituţiile publice şi cele private vor asigura un regim special de lucru, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar, pentru ceilalţi se va dispune munca la distanţă.

CNESP a mai decis ca începând cu 5 martie, persoanele care vor traversa frontiera Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. (Excepţie fac parte: copiii până la 5 ani, conducătorii auto a vehiculelor rutiere de transport marfar şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren, membrii delegaţiilor, lucrătorii transfrontalieri, pasagerii în tranzit şi cei care au act confiramtiv de administrare a vaccinului).

Cetățenii moldoveni, care nu vor avea efectuat testul, vor fi obligaţi să respecte regimul de autoizolare de 14 zile, indiferent de zona din care vin.

1Menţionăm că aprobarea măsurilor de restricţie este argumentată de sporirea incidenţei, creşterea ratei contagiozităţii, creşterea numărului de teritorii clasificate în cod roşu de alertă, creşterea numărului formelor grave ale bolii, creşterea numărului de decese, sporirea ratei de pozitivitate a testelor la virusul SARS-CoV-2, creşterea numărului de forme asimptomatice, răspândirea comunitară”, arată CNESP.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI