EDIŢIE SPECIALĂ

Republica Moldova priveşte în continuare spre Vest. Declaraţii după şedinţa de Guvern româno-moldoveană

Guvernele României şi Republicii Moldova s-au întâlnit, joi, în şedinţă comună la Piatra Neamt, ca să pună pe foaie proiectele pe care le pot dezvolta. Printre ele, mult-discutatul gazoduct Ungheni-Chişinău, dar şi continuarea ajutorului în domeniul educaţiei pe care România îl acordă de ani de zile Republicii Moldova.

23 Martie 2017, 09:13 (actualizat 23 Martie 2017, 15:29) |
Răspunsuri la întrebări
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Republica Moldova şi România sunt două inimi gemene care bat în acelaşi ritm, a apreciat premierul moldovean Pavel Filip. Nu văd niciun motiv de îngrijorare, Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău reprezintă interlocutorul pentru Bucureşti, a precizat premierul moldovean, la finalul şedinţei comune cu Guvernul României, care a avut loc, joi, la Piatra Neamţ. El a dat asigurări că "absolut nimic nu se va schimba în relaţiile cu România, ba dimpotrivă vor deveni tot mai bune", proiectul de ţară fiind ca Republica Moldova să ajungă lângă România, în UE.

VIDEO
Premierul Pavel Filip, după ședința comună. Ediție Specială ora 13:00
"L-am asigurat pe domnul prim-ministrul că Moldova rămâne ferm angajată pe calea realizării proiectului nostru strategic: implementarea consecventă a reformelor prevăzute de Acordul de Asociere cu UE. Moldova priveşte în continuare spre Vest ca şi proiect de ţară. Indiferent de poziţionările prezidenţiale de la Chişinău, Constituţia dă mai multă putere de decizie Parlamentului şi Guvernului. Din acest punct de vedere, în relaţia noastră cu România nu se va schimba nimic, precum nu se va schimba nimic din opţiunea noastră europeană, care este de fapt şi proiectul nostru de ţară", a afirmat premierul moldovean Pavel Filip.

Interlocultorul nostru principal la Chişinău este Guvernul Republicii Moldova, a spus şi premierul Sorin Grindeanu, şi important este să ne concentrăm pe proiecte concrete, realiste şi tangibile, a adăugat şeful Executivului de la Bucureşti.

VIDEO
Premierul Sorin Grindeanu, după ședința comună. Ediție Specială ora 13:00
"Avem în vedere, în perioada următoare, să trecem într-o nouă etapă, noi, România, ca prezenţă în Republica Moldova. Ne dorim consolidarea prezenţei investiţionale româneşti în Republica Moldova. Ne dorim să fim parte a eventualelor procese de privatizare care vor avea loc în perioada următoare în Republica Moldova. Credem că este timpul acţiunilor concrete. Trebuie accelerate procesele de reformă şi consolidat pe mai departe parcursul european al Republicii Moldova. România aşteaptă din partea Republicii Moldova consecvenţă şi seriozitate. Reiterez următorul lucru: doar opţiunea europeană poate aduce răspunsuri durabile la aşteptările de prosperitate, siguranţă şi stabilitate ale cetăţenilor din Republica Moldova. Suntem pregătiţi să susţinem în continuare Republica Moldova pe acest drum", a spus premierul Sorin Grindeanu.

Termenele pentru realizarea gazoductului Ungheni-Chişinău vor fi devansate înainte de 2019, au anunţat cei doi şefi de guvern. În plus, Comisia Europeană a mărit grantul de la 10 milioane de euro la 40 de milioane de euro, a spus premierul moldovean.

"Ne-am propus ca până în 2019 acest proiect să fie realizat. Vom face absolut tot posibilul ca acest proiect să fie realizat până la finalul anului 2018", a declarat Pavel Filip. El a mai anunţat că următoarea şedinţă comună va avea loc la Chişinău.

VIDEO
Ședință de Guvern comună
A fost a treia şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova. Şedinţa comună de la Piatra Neamţ a fost condusă de premierul Sorin Grindeanu şi omologul său, Pavel Filip.

Pe agenda reuniunii: acte normative privind stadiul proiectului de asistenţă tehnică şi financiară acordat de partea română Guvernului Republicii Moldova şi al proiectelor sectoriale comune din domeniul energetic, educaţional, cultural.

(w460) Şedinţă

Au fost discutate oportunităţi de investiţii româneşti în Republica Moldova şi posibilităţile de continuare a colaborării în domeniile IT, finanţe, justiţie, afaceri interne.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 25°C
IASI 18°C 21°C
CLUJ 15°C 20°C
CONSTANTA 20°C 21°C
CRAIOVA 23°C 26°C
BRASOV 17°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI